Президентът да обяви предварително принципите и критериите, по които ще оцени кандидатите за нов главен прокурор. Тази позиция изрази лидерът на "Да, България" и бивш правосъден министър Христо Иванов пред News.bg.

Според Иванов от срещите, посветени на избора на новия главен обвинител, между, държавния глава Румен Радев и ръководителите на правосъдната общност нищо не е последвало.

Изборът на главен прокурор винаги е противоречив според бивш конституционен съдия

Изборът на главен прокурор винаги е противоречив според бивш конституционен съдия

Трудно се постига мнозинството, макар и квалифицирано

Припомняме, президентът Румен Радев се срещна с главния прокурор Сотир Цацаров, с председателя на ВКС Лозан Панов с председателя на ВАС Георги Чолаков и с представляващия ВСС Боян Магдалинчев.

След тези срещи примиерът Бойко Борисов определи консултациите като намеса в съдебната власт, но представителите на съдебната власт не приеха подобна оценка. В отговор на упрека на премиера, президентът отговори: "Не каня магистрати вкъщи, искам законност". 

Огнян Герджиков иска новият главен прокурор да е като Цацаров

Огнян Герджиков иска новият главен прокурор да е като Цацаров

Правистът не вижда нищо лошо в срещите на президента с магистрати

Президентът трябва да даде диагноза за състоянието на прокуратурата и на тази база да обяви лечителя. Без такива действия ние не можем да кажем на президента "Браво", категоричен бе Христо Иванов. Държавният глава трябва да гарантира конституционния ред в страната.

Процедурата за избор на нов главен прокурор няма да е прозрачна в своята логика. Няма да се види как членовете на ВСС се обръщат към професионалната гилдия и да поискат те да посочат лидерите на промяната, според него.

Радев настоява за прозрачен избор на нов главен прокурор

Радев настоява за прозрачен избор на нов главен прокурор

По думите му срещите, които инициирал са били в интерес на обществото

Опит за замазване - това вижда Христо Иванов в пакетирането на тримата големи в готвената реформа от правосъдното министерство за предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор, както и на председателя на ВКС. Главният прокурор е на върха на една полуармейска пирамида, изтъкна Иванов и обясни, че прокурорите са в ръцете му. Затова не е ясно как машинарията под него може да се задейства, както обясни Иванов.

Той недоумява как и кога ще се появи прокурор, който ще се самосезира по аферите "ЦУМ гейт" и "двете каки". Едва когато се появи такъв прокурор, тогава щяло да има наченки на реформа. 

Борисов бил омерзен от записите между "двете каки" и адвоката
Обновена

Борисов бил омерзен от записите между "двете каки" и адвоката

Записът не го бил уязвил

Христо Иванов вижда в Сотир Цацаров пълен провал в прилагането на наказателната политика на страната, що се отнася до борбата с корупция. Няма механизъм, по който Цацаров да бъде сменен заради непригодност, както подчерта лидерът на "Да, България". Сотир Цацаров се държи като собственик на остров в Тихия океан и се появява пред медиите и важничи, по мнението на Иванов. 

Няма от какво да се срамувам и да крия по „Цумгейт”, категоричен Цацаров

Няма от какво да се срамувам и да крия по „Цумгейт”, категоричен Цацаров

Достатъчно са се упражнявали върху името му

Затова, според него, предлаганата промяна в Закона за съдебната власт е поредната имитация. Това е поредният провал на управлението и на министър Кирилов, категоричен е лидерът на "Да, България". Според него най-вероятно и правосъдният министър вече е готов с оставката си

Кирилов се отказа министър да иска разследване на "тримата големи"

Кирилов се отказа министър да иска разследване на "тримата големи"

Министърът не издържа, изнерви се на критиките на законопоректа си и напусна залата

Атентат срещу демокрацията ще е, ако Сотир Цацаров бъде избран за главен съдебен инспектор, както се коментира. Той е доказал, че не работи в полза на демокрацията, смята Христо Иванов. Цацаров е в пълна услуга на задкулисието, според бившия правосъден министър.

Новият главен прокурор трябва да посочи проблемите на прокуратурата. Трябва да видим ясни заявки как тези проблеми ще бъдат решени, изтъкна Иванов, който смята, че системата е болна и дори че "съдебната система е в кома".

Иванов бе категоричен, че властта в лицето на, както той се изрази, "Борисов, Пеевски, Доган, знайни и незнайни герои на българската мафия", мисли само за това как да си назначи удобен главен прокурор. А премиерът се чудел как да се пенсионира, без да влезе в затвора.

Припомняме, че на 26 април 2013 г . стана явен тайно направен запис в дома на премиера Бойко Борисов, на който дисциплинарно уволненият по-късно градски прокурор Николай Кокинов заявява на Борисов: "Не ми се подсмихвай, ти си го избра".

Повече за съдебната реформа, предстоящия избор на нов главен прокурор и промените в Закона за съдебната система вижте в интервюто на Симеон Янев с Христо Иванов