Не мога да обръщам внимание на две каки, които са се събрали и си говорят за мен. Това заяви пред журналисти във Вършец премиерът Бойко Борисов, помолен за коментар на изказване на шефа на Етичната комисия на Висшия съдебен съвет (ВСС) Ясен Тодоров, че „Яневгейт" е част от сценарий за сваляне на Борисов и Цацаров.

Припомняме, преди време изтекоха записи, на които бившата шефка на СГС Владимира Янева казва, че Бойко Борисов бил казал на Цацаров да я "опраска". Събеседник на Янева от въпросните записи е бившата съдийка Румяна Ченалова. Миналата седмица главният прокурор Сотир Цацаров отрече премиерът Бойко Борисов да му е оказвал влияние, за да "опраска" Владимира Янева.

Борисов е категоричен, че не може да коментира незаконни неща, защото това означавало, че ги толерира. Той припомня, че толкова усилия са положени и сме понесли загуби заради упреци, които не са се доказали, за подслушване и то от страна на държавата.

„Не мога да забраня, особено във фризьорските салони, при маникюристите знаете ли колко си говорят за мен като се съберат каките, чак аз като чуя и се удивявам", обясни премиерът. Той повтори, че не може да коментира нещо, срещу което е против - двама души са си говорят, а трети да ги записва.

Борисов посочи, че освен това не може да каже дали те са знаели или не са знаели за записите. Допусна, че може да са си ги направили и сами.

„Можем да застанем да си говорим едни неща за колежката и после да ги пуснем и да я караме да се обяснява защо ние си говорим за нея. Това е абсурдно - две каки си говорят за мен и аз трябва да отговоря какво си говорят за мен. С цялото ми уважение, но вече не ми се коментират такива жълтини", възмущава се Бойко Борисов. Той споделя, че и вицове се разправяли за него. „Двама души се събрали в кръчмата или у тях в кухнята, плетат плетки и говорят вицове за мен, аз какво да направя", попита още той.

Според него положителното от цялата работа било, че двете съдийки вече не са на постовете, които са заемали. „Никога не съм крил моето мнение по въпроса. И в Брюксел го казах - ако искането е Цветанов да получи 4 години, за „Червей" трябва да получат 400 години", коментира още Борисов във връзка със записите с участието на съдийките Владимира Янева и Румяна Ченалова.

Запитан дали ли е необходимо да има сухопътна операция в Сирия, Борисов още веднъж призова всички да бъдат малко по-умерени в изказа си. „Неслучайно по време на откриването на спортния център във Вършец благодарих и на отчетата, и на духовенството като цяло, че в този момент проявяват загриженост и подканят хората към смирение, любов, не към омраза", каза премиерът.

Той подчерта, че няма хуманитарни бомбардировки. Няма хуманни терористични актове, терористичният не е приет от която и да е религия. По думите на Борисов всички страни са си нанесли доста рани. Той изрази радостта си, че големите лидери си говорят за проблемите на света, визирайки срещата в Анталия. Борисов смята, че е положителен фактът, че Русия, САЩ, Германия и Франция сядат и говорят. Той подчерта, че от времето на Студената война не е имало такава конфронтация. Борисов изрази надежда веднъж за винаги да се прекъсне тази война.