Властите в България са разделени, но това не означава, че не трябва да има диалог между тях. Такова мнение изрази проф. Огнян Герджиков пред bTV относно избора на нов главен прокурор и срещите, организирани от президента по този повод.

Правистът изрази мнение, че няма нищо лошо в срещите на държавния глава с магистрати.

Герджиков призна, че той самият не е изкушен от поста. Според него Сотир Цацаров бил един много добър главен прокурор въпреки атаките срещу него, които били разбираеми предвид позицията му. Правистът изрази мнение, че новият обвинител трябва да прилича на своя предшественик.

От 15 юли до 14 ноември избират нов главен прокурор

От 15 юли до 14 ноември избират нов главен прокурор

Един от кандидатите трябва да има 17 от 25 гласа на членовете на ВСС

Той заяви, че му е "болно" за непрофесионалния начин, по който се приемат законите.

В подкрепа на думите си той даде пример с Кодекса за социално осигуряване, който от 2000 г. до сега е променян 138 пъти - по 7 пъти на година.

Според Герджиков именно тази промяна на правилата в движение отблъсква инвеститорите от България, тъй като бизнесът е заинтересован да има стабилно законодателство.

Относно въпроса със субсидиите според Герджиков било интересно позоваването на референдума на Слави, където 2.5 млн. души са гласували за субсидия от 1 лев.

Гешев очаква мръсно и кално съревнование за нов главен прокурор

Гешев очаква мръсно и кално съревнование за нов главен прокурор

Опасява се, че ще се купуват магистрати, политици и журналисти

Ако направим един референдум дали да бъдат намалени двойно данъците, а заплатите увеличени двойно, смятам, че ще се получи същият резултат, а на другата година държавата ще фалира, прогнозира той.

По думи на Герджиков подобно позоваване на референдуми, ако въпросът не е коректно зададен, не трябва да бъде основа за вземане на решения по важни въпроси.

Ако се приеме субсидията на политическите сили да бъде намалена до 1 лев, това ще доведе до смъртта на малките партии и зависимостта на големите от бизнеса, категоричен бе той.

Правистът припомни, че субсидията е била приета при управлението на НДСВ именно за да "не бъдем зависими по такъв непосредствен начин, така че бизнесът да диктува какви закони да се приемат".

Герджиков и Близнашки: Популистки ход е намаляването на партийните субсидии

Герджиков и Близнашки: Популистки ход е намаляването на партийните субсидии

Двамата бивши служебни премиери не одобряват рязкото намаляване

Припомняме, президентът Румен Радев организира серия срещи с шефовете в съдебната система, за да консултира критериите и правомощията на главния прокурор.

Румен Радев се срещна с главния прокурор Сотир Цацаров, с председателя на ВКС Лозан Панов с председателя на ВАС Георги Чолаков и с представляващия ВСС Боян Магдалинчев.

След тези срещи примиерът Бойко Борисов определи консултациите като намеса в съдебната власт, но представителите на съдебната власт не приеха подобна оценка. В отговор на упрека на премиера, президентът отговори: "Не каня магистрати вкъщи, искам законност".