Не каня магистрати вкъщи или на тайни вечери, не настоявам за имена, а за законност. Така президентът Румен Радев отговори на думите на премиера Бойко Борисов, че провежданите консултации в сградата на президентството с протоколни срещи с представители на съдебната власт са били намеса в съдебната власт. Първата консултация на президента бе с настоящия главен прокурор Сотир Цацаров, чийто мандат изтича.

"Всички знаят много добре, че аз не каня магистрати вкъщи или на тайни вечери, нито викам главния прокурор всяка сряда. Не обсъждам личности, а принципи. Не настоявам за имена, а за спазване на закона", каза Радев пред журналисти в Благоевград.

Запитан дали разговорите са намеса в съдебната власт, както заяви премиерът Борисов, Румен Радев посочи, че се създава "изкуствена драма".

Борисов не одобрява, че се бърка в независимата съдебна власт

Борисов не одобрява, че се бърка в независимата съдебна власт

По повод срещите на президента с представители на съдебната власт

"Тези консултации отговарят на обществените очаквания за ясни критерии, мотивирани предложения и прозрачни процедури при избора на нов главен прокурор, защото обществото ни очаква справедливост, очаква реална борба с корупцията. Затова и всички институции, ангажирани с този избор, трябва да осъзнават и да не забравят високата обществена отговорност", допълни президентът.

Припомняме, че на поканата на президента Румен Радев откликнаха главният прокурор Сотир Цацаров, въпреки мнението си, че стартът на обсъжданията не е навременен, председателите на ВКС и ВАС Лозан Панов и Георги Чолаков, правосъдният министър Данаил Кирилов и главният съдебен инспектор Теодора Точкова.

Последен при държавния глава беше представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев. По време на разговора Радев настоя за прозрачен избор на новия главен прокурор. На излизане от срещата Магдалинчев заяви, че не усеща намеса на президента в избора на нов главен прокурор. 

Изборът на главен прокурор трябва да стане в края на тази година, тъй като мандатът на Сотир Цацаров изтича през януари 2020 г. Процедурата трябваше да започне през юли месец.

Говорителят на ВСС не усеща намеса на президента в избора на главен прокурор

Говорителят на ВСС не усеща намеса на президента в избора на главен прокурор

Консултациите не могат да повлияят на избора на нов главен прокурор

Относно хода на преговорите за нов изтребител за Българската армия върховният главнокомандващ подчерта, че в този много важен за страната ни проект не е трябвало да се подхожда "с лозунги и заклинания, а с реални аргументи".

"След като правителството и Народното събрание "задраскаха" състезателната процедура, която е гарант за постигане на най-добри условия за България, вече трудно можем да говорим за преговори", допълни президентът.

Според Радев неясни остават и условията за индустриално сътрудничество и офсет, които са важни за нашата икономика.

"Правителството прие българите да плащат при неясни условия и да плащат повече, но не казва колко, защото, виждате - идват избори", заяви Румен Радев. Президентът призова правителството в стремежа си да намали цената да не посяга на целостта на пакета и на способностите, защото това ще обезсмисли целия проект.

Радев настоява за прозрачен избор на нов главен прокурор

Радев настоява за прозрачен избор на нов главен прокурор

По думите му срещите, които инициирал са били в интерес на обществото

Припомняме, правителството поиска от Народното събрание мандат за преговори с правителството на САЩ за сключване на договор за придобиване на нов тип боен самолет. По-късно получи мандат и българска делегация замина за САЩ.

Ден след Гергьовден за САЩ замина българска делегация, която да преговаря за придобиване на нов изтребител. Цената и вноските са спорните моменти пред тези преговори, които може да не завършат успешно, по думите на военния министър.

Срещу избора на комисията и начина на провеждане на процедурата се обявява не веднъж държавният глава Румен Радев, който я определи като "триумф на лобизма и финал на автокрацията за 2018 г."