"Не одобрявам това, че някоя от властите се опитва да се бърка в независимата съдебна власт. Нали затова се борехме съдебната власт да е независима." Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, който инспектира строежа на АМ "Хемус" при Боаза.

Коментарът на премиера е по повод водените от президента срещи с висши магистрати относно избора на нов главен прокурор и правомощията на институцията. На поканата на президента откликнаха главният прокурор Сотир Цацаров, въпреки мнението си, че стартът на обсъжданията не е навременен, председателите на ВКС и ВАС Лозан Панов и Георги Чолаков, правосъдният министър Данаил Кирилов и главният съдебен инспектор Теодора Точкова. Днес предстои среща и с председателстващия ВСС Боян Магдалинчев. Изборът на главен прокурор трябва да стане в края на тази година, тъй като мандатът на Сотир Цацаров изтича през януари 2020 г. Процедурата трябваше да започне през юли месец.

Шефът на ВАС не се притеснява от политически избор на главен прокурор
Обновена

Шефът на ВАС не се притеснява от политически избор на главен прокурор

Георги Чолаков подкрепи промяна за временно отстраняване на тримата големи

"Прокурорите си избират прокурори, съдиите си избират съдии, а ние другите власти - президентска, изпълнителна и законодателна си гледаме всеки своите задачи, но така са решили - така правят", коментира премиерът.

По думите му не е работа на изпълнителната власт да следи за избора на нов главен прокурор.

"Това не е моя работа да го следя, не е работа на изпълнителната или която и да било друга власт. Има ВСС, има начин, по който да се избира. Президентската институция има право да одобри или да не одобри. Тогава влиза в сила нейната роля", каза още премиерът Борисов.

Президентът поискал независим нов главен прокурор пред Данаил Кирилов и Теодора Точкова

Президентът поискал независим нов главен прокурор пред Данаил Кирилов и Теодора Точкова

Радев акцентира и върху необходимостта от обществен дебат