Предсрочното прекратяване на мандата на тримата големи в съдебната система трябва да бъде еднакво.

Това заяви правосъдният министър Данаил Кирилов след среща с президента Румен Радев. Разговорите са част от поредица срещи, които държавният глава провежда с представители на съдебната и изпълнителната власт и с обществени организации във връзка с критериите за избор и правомощията на следващия главен прокурор. Такива срещи вече бяха проведени с главния прокурор Сотир Цацаров и с шефа на ВКС Лозан Панов.

Нови правомощия за главния прокурор, но за следващия

Нови правомощия за главния прокурор, но за следващия

Радев и Цацаров имали позитивна и конструктивна среща

Той смята, че щом сега започва да се говори за главен прокурор, това не вреди на срочното провеждане на процедурата и така може да се даде възможност на всички заинтересовани да изразяват мнение предварително.

Министърът на правосъдието обсъдил с държавния глава и че ако има абсолютно бездействие на тримата големи, би могло това да се коментира и от Висшия съдебен съвет (ВСС). Кирилов е достигнал еднопосочно мнение с Румен Радев, че решаващият орган, който ще вземе същностните решения за избора на главен прокурор, трябва да бъде ВСС.

Данаил Кирилов заяви, че не може да даде номинация за следващ главен прокурор.

Лозан Панов: Главният прокурор е най-силната политическа личност

Лозан Панов: Главният прокурор е най-силната политическа личност

Повторил пред президента предложенията си за промяна в Конституцията

По думите на Кирилов срещата с държавния глава продължила дълго, защото влезли дълбоко в детайлите и не се ограничили до темата за процедурата на избор на главен прокурор, а говорили по множество от въпросите, свързани със съдебната система. Той изтъкна, че президентът проявил интерес към Механизма за сътрудничество и оценка, както и по идеите за продължаване на съдебната реформа.

"Не трябва да спират усилията в реформата на съдебната система и е нужна още работа", акцентира Кирилов. Той посочи, че в утрешния ден ще се проведе заседание на работната група по Закона за съдебната власт, където ще представи своето виждане за отговорността на тримата големи.

Румен Радев: Обществото трябва да е убедено в прозрачността на новия главен прокурор

Румен Радев: Обществото трябва да е убедено в прозрачността на новия главен прокурор

И в неговата независимост

Кирилов посочи, че трябва да се следва най-дългата законодателна процедура за избор на нов главен прокурор, за да има достатъчно време и за обществено обсъждане, а преди него да има необходимия брой заседания на Съвета за съдебна реформа. Според него би било добре, ако до края на настоящата сесия се извърви подготвителната фаза на законодателната процедура и се стигне до законопроект за съдебната власт, предложен от МС.

На въпрос дали ще има конкретна институция, която да разследва главния прокурор, Кирилов отбеляза, че няма решение за особен и различен човек или институция от настоящите, които и сега трябва да разследват.