"Не усетих президентът да се намесва в избора за нов главен прокурор. И дума не е споменал за конкрентна личност, процедура и фактори, които могат да повлияят в тази посока"

Това заяви представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев след среща с държавния глава Румен Радев. По-рано тази сутрин премиерът Бойко Борисов изказа неодобрението си "някой да се бърка" в работата на независимата съдебна власт.

Разговорът е част от поредица срещи, които държавният глава инициира във връзка с критериите за избор и правомощията на следващия главен прокурор.

Той обясни, че по време на срещата си с президента изобщо не са се засегнали никакви имена, а само са се поставили институционално как стоят нещата и отношенията. Магдалинчев държи на институционалните отношения, което по думите му не е нищо лошо и според него независимостта на съдебната власт не е накърнена.

"Нищо конкретно, а само най-общи неща се обсъдиха", посочи Магдалинчев.

Консултациите за избора на нов главния прокурор не могат да повлияят за избора на нов обвинител номер 1, посочи Магдалинчев и допълни, че ни най-малко го смущават консултациите при държавния глава.

Представляващият ВСС не е виждал конкретно разписани правила за избора на нов главен прокурор, но при предстояща процедура, твърдения да се променят правилата създават усещането за друго нещо. По думите му трябва да се продължат нещата по избора на главен прокурор по сега действащата процедура, след което да се предприемат действия за промяна.

Новият главен прокурор трябва да бъде професионалист, който да има поглед върху нещата, да започне да работи веднага и да познава проблемите. Магдалинчев похвали работата на настоящия главен прокурор Сотир Цацаров и потвърди мнението си, че новият обвинител номер 1 трябва да бъде човек от съдебната система.

Според представляващия ВСС възможно най-рано трябва да започне процедурата за главен прокурор. Той поясни, че по закон има четири последователни заседания на ВСС, в които да се правят номинациите и да се издигат кандидатурите. След тяхното изтичане, трябва да се изготвят концепции и трябва да се даде възможността на неправителствените организации и висшите учебни заведения да вземат своето отношение.

"Много са големи очакванията към прокуратурата и към главния прокурор, така че добре би било да бъде човек от системата", акцентира Магдалинчев и допълни, че не може да се направи обществено обсъждане, а в закона било предвидено какво да се направи.

Магдалинчев определи и като невярна тезата, че политическата квота има доминантно положение във ВСС, като професионалната квота е по-доминантна от парламентарната и обясни, че по Конституция има пълно равенство на двете квоти в съвета - 11 се избират от Народното събрание, 11 от магистратите. Според него дори професионалната квота доминира, защото Лозан Панов и Георги Чолаков са били съдии при избора им за председатели съответно на ВКС и ВАС."Господин Лозан Панов като че ли показва повече желание той да определи бъдещия главен прокурор, отколкото той да участва активно в процедурата", разкритикува представляващия Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев в отговор на въпрос за публикуването на паметните бележки.

"Математиката на някои, които казват, че политическата квота доминира, е грешка в математиката или в действието по изваждане и събиране", заяви Магдалинчев.

Той изрази несъгласието си и с друго мнение на Панов, а именно че мониторингът на Европейската комисия трябва да продължи

До този момент на поканата на президента Румен Радев откликнаха главният прокурор Сотир Цацаров, въпреки мнението си, че стартът на обсъжданията не е навременен, председателите на ВКС и ВАС Лозан Панов и Георги Чолаков, правосъдният министър Данаил Кирилов и главният съдебен инспектор Теодора Точкова.

Изборът на главен прокурор трябва да стане в края на тази година, тъй като мандатът на Сотир Цацаров изтича през януари 2020 г. Процедурата трябваше да започне през юли месец.