Зам.-главният прокурор Иван Гешев се опасява, че заради предстоящия избор на нов главен прокурор ще се купуват магистрати, политици и журналисти, съобщава БТА.

Пред медиите той коментира, че тези процеси вече са почнали.

Гешев направи съпоставка с днешните думи на основния свидетел по делото КТБ Бисер Лазов, който разказа, че е отишъл с Цветан Василев в Париж през септември 2012 г. Там участвал на среща с французин и Димитър Абаджиев, на която многократно било споменавано името на бившия шеф на Националната следствена служба и зам.- главен прокурор Бойко Найденов. По думи на Лазов Василев платил 50 000 евро на чужденеца, за да проведе пиар и лобистки мероприятия в следващите три месеца.

Според Гешев думите на свидетеля били показателни за начина, по който политико-икономическата мафия се опитвала да назначи главен прокурор при предишен избор. Той обясни, че щом това се е случило тогава, то сега тези процеси щели да са още "по-брутални", тъй като заради работата на прокуратурата са засегнати доста сериозни олигархични интереси.

От 15 юли до 14 ноември избират нов главен прокурор

От 15 юли до 14 ноември избират нов главен прокурор

Един от кандидатите трябва да има 17 от 25 гласа на членовете на ВСС

Според зам.-главният прокурор сегашното състезание за избор се очертава да е мръсно и кално.

Гешев обаче напомни, че мандатът на сегашния главен прокурор ще продължи още осем месеца и заяви, че всеки, който смята, че този мандат вече е свършил, щял да остане разочарован.

Припомняме, по-рано днес стана ясно, че настоящият главен прокурор Сотир Цацаров е предложил процедурата за избор на нов да бъде открита на 15 юли и да приключи на 14 ноември.

Президентът Румен Радев организира серия срещи с шефовете в съдебната система, за да консултира критериите и правомощията на главния прокурор.

Радев настоява за прозрачен избор на нов главен прокурор

Радев настоява за прозрачен избор на нов главен прокурор

По думите му срещите, които инициирал са били в интерес на обществото

Румен Радев се срещна с главния прокурор Сотир Цацаров, с председателя на ВКС Лозан Панов с председателя на ВАС Георги Чолаков и с представляващия ВСС Боян Магдалинчев.

След тези срещи примиерът Бойко Борисов определи консултациите като намеса в съдебната власт, но представителите на съдебната власт не приеха подобна оценка. В отговор на упрека на премиера, президентът отговори: "Не каня магистрати вкъщи, искам законност".

Припомняме също, че на 26 април 2013 г . стана явен тайно направен запис в дома на премиера Бойко Борисов, на който дисциплинарно уволненият по-късно градски прокурор Николай Кокинов заявява на Борисов: "Не ми се подсмихвай, ти си го избра".

При встъпването си в длъжност новият правосъден министър Данаил Кирилов обясни, че първият му приоритет ще бъде изработването на механизъм за предсрочно прекратяване на мандатите на председателите на Върховния касационен съд /ВКС/, Върховния административен съд /ВАС/ и Главния прокурор /ГП/, след като различни организации възнегодуваха срещу липсата на такава. Основното искане беше за осигуряване на възможност главният прокурор да бъде разследван и да напуска преждевременно поста си, но към него добавиха и шефовете на върховните съдилища.

60% отчитат провал на главния прокурор година преди края на мандата му

60% отчитат провал на главния прокурор година преди края на мандата му

В проучването за Български институт за правни инициативи