Най-важната дискусия по отношение избора на нов главен прокурор е тази с обществените организации. Това заяви държавният глава Румен Радев пред журналисти в коментар на политическата ситуация в страната. Той присъства на представянето сборник с избрани решения на Федералния конституционен съд на Германия.

Държавният глава очаква ясно изразени обществени очаквания за ясни процедури, ясни правила, профил на главния прокурор и мотивиране на предложенията.

Припомняме, че в последните две седмици на предизборната кампания Румен Радев стартира разговори по процедурата по избор на нов главен прокурор, които бяха посрещнати и с критики, че не са навременни.

Румен Радев се срещна с главния прокурор Сотир Цацаров, с председателя на ВКС Лозан Панов с председателя на ВАС Георги Чолаков и с представляващия ВСС Боян Магдалинчев.

След тези срещи примиерът Бойко Борисов определи консултациите като намеса в съдебната власт, но представителите на съдебната власт не приеха подобна оценка. В отговор на упрека на премиера, президентът отговори: "Не каня магистрати вкъщи, искам законност".

Припомняме също, че на 26 април 2013 г . стана явен тайно направен запис в дома на премиера Бойко Борисов, на който дисциплинарно уволненият по-късно градски прокурор Николай Кокинов заявява на Борисов: "Не ми се подсмихвай, ти си го избра".

Президентът застана зад протестиращите собственици на имоти в Горубляне с позицията, че Конституцията трябва да се чете и там ясно е разписано какво трябва да се спазва. Той приветства целите на закона и това да се ускори изграждането на значими национални обекти, както и да се подпомогне инвестирането в индустрията, но при така разписани текстове в закона, тези цели са застрашени.

Според Радев не е постигнат баланс между обществения интерес и правото на частна собственост собственост.

По думите му не е справедливо различното третиране на едри и дребни собственици на земеделски земи.

Президентът заяви, че като най-критично в тази ситуация ще бъде едно забавяне в икономически план, вместо ускоряване.

Президентът наложи вето на промени в Закона за държавната собственост

Президентът наложи вето на промени в Закона за държавната собственост

Липсват критерии и МС може да засегне множество частни имоти

Междувременно стана ясно, че държавният глава отново е наложил вето върху промените в Закона за държавната собственост, с които се иска държавата безвъзмездно да придобие имотите, които са в регистрите за общинска собственост.