Жителите на столичния квартал "Горубляне" за пореден път блокираха Цариградско шосе в знак на протест, съобщават БГНЕС и БНР.

Демонстрацията е във връзка с липсата на действия от страна на властите за обезщетяването на собствениците на земи в района или отчуждаването на терените за зелени площи.

Снимка 416754

Източник: БГНЕС

Кръстовището на "Цариградско шосе" с улиците "Павел Красов" и "Димитър Пешев" са затворени за 3 часа - от 16.00 до 19.00 ч., както пише в уведомителното писмо на протестиращите.

Граждани на Горубляне блокираха Цариградско шосе

Граждани на Горубляне блокираха Цариградско шосе

Жителите негодуват срещу решението на Общината да изгради парк върху техни терени

Причина за недоволството им е решението на общината да изгради парк върху техни терени. Те искат да се проведе обществено обсъждане, а в случай, че проектът за парк бъде приет, Общината да им плаща наем.

Снимка 416753

Източник: БГНЕС

В края на януари миналата година недоволните жители отново излязоха на протест, блокирайки Околовръстното шосе. Тогава стана ясно, че около 500 семейства са засегнати от проекта на Столичната община, който предвижда върху 1 250 декара между кварталите "Младост" и "Горубляне" да бъдат изградени зелени площи и атракции. Протестиращите обаче бяха категорични, че паркът не трябва да се прави върху имотите им, а върху общински терени.

Протести имаше и през февруари и септември миналата година.

Снимка 416750

Източник: БГНЕС

Собствениците водят четири дела в Страсбург. Сезирали са и главния прокурор, че Общината умишлено блокира процеса на възстановяване на собствеността. В същото време върху иззетите им частни земи се разрешава строежът на частно училище и се изсипват строителни отпадъци, за които са предупредени, че трябва да изчистят.