Над 69 дела има в Административния съд на София-град срещу размера на обезщетението на собствениците на имоти по Южната дъга на Околовръстния път на столицата. От Агенция "Пътна инфраструктура" са подели кампания за отчуждаване на имотите, които попадат в обхвата на близо 6-километровото трасе от Южната дъга, за да стане държавата техен собственик.

До края на 2019 г. може да стане разширението на Южната дъга на Софийския околовръстен път. Това заяви по време на парламентарния контрол регионалният министър Петя Аврамова, съобщиха от регионалното министерство.

Реконструкцията е от жилищен квартал "Младост" до автомагистрала "Тракия". В участъка с дължина 5,8 км ще се инвестират близо 119 млн. лв. без ДДС, с които ще бъдат изградени две ленти за движение в посока, средна разделителна ивица, локални платна, разделителна ивица между локалите и директното трасе и тротоари. Пешеходното пресичане ще бъде чрез три надлеза.

Между 37 и 52 млн. лв. искат за Южна дъга на околовръстното

Между 37 и 52 млн. лв. искат за Южна дъга на околовръстното

От подадените 11 оферти, 6 по различни причини бяха декласирани

Безвъзмездно прехвърляне на държавата е поискано да стане за имотите, които са в регистрите за общинска собственост, и тези, които по документи са собственост на Столична община. Искането е към Столичния общински съвет. Очаква се решение, което ще бъде последвано от сключване на договор за дарение на имоти между Агенция "Пътна инфраструктура" и Столична община. Това стана възможно с промени в Закона за държавната собственост, които облекчават процедурите за отчуждаване на имоти за държавни нужди.

Предстои подписване на договор с избрания изпълнител на проектирането и строителството на трасето.

Министър Аврамова обясни, че се подготвя проект за основен ремонт на третокласния път Варна - Оризаре - Каблешково - Слънчев бряг - Бургас, част от който е Дюлинския проход, стана ясно още от отговорите на министър Аврамова.

Външен изпълнител ще изготви проекта. Той трябва да ги изпълни в срок от 150 дни от сключването на договора на 11 март 2019 г.

Стойността на подписания договор е 462 000 лв., от тях 420 000 лв. са за проектно-проучвателни работа, а 42 000 лв. за авторски надзор. След приемането на техническия проект от Експертен технико-икономически съвет в АПИ ще се търсят възможности за изпълнение на основния ремонт на третокласния път чрез включване на обектите в следваща инвестиционна програма на агенцията.

Има финансиране и се подготвя строителството на нов мост над река Тунджа на третокласния път Елхово - Скалица при км 2+500. Срокът за изпълнението му ще бъде 80 дни от подписване на протокола за откриване на строителна площадка. В изграждането на съоръжението ще бъдат вложени близо 734 хил. лв., информира още регионалният министър.

Предвижда се и ремонт на обходния път на град Камено. В строително-монтажните работи на общо 2,3 км от третокласните пътища Лукойл - Нефтохим - Камено и Камено - Братово, с които обходът на града съвпада, ще бъдат инвестирани малко над 1,7 млн. лв. от бюджета на АПИ. Срокът за изпълнение ще бъде 105 дни, допълни министър Аврамова.