Министърът на правосъдието няма да предлага на Висшия съдебен съвет (ВСС) да дава разрешение за започване на наказателно производство срещу "тримата големи" на върха на Темида.

От предложението си правосъдният министър Данаил Кирилов обяви, че се отказва сам по време на заседанието на междуведомствената работна група за законовите промени в съдебния закон относно правомощията на шефовете на прокуратурата, ВАС и ВКС, или т.рад група, която обсъжда законовите промени, които да позволяват разследване на главния прокурор и председателите на върховните съдилища.Данаил Кирилов обяви, че е взел решението, за да се не се изтълкува като желание на изпълнителната власт да се меси в съдебната. Кирилов обяви, че ще държи въпросният текст да отпадне от законопроекта и е уверил в това представителите на ЕК. Той заяви, че ще го оттегли, за да има гаранция, че по никакъв начин няма да участва министърът на правосъдието и "за да няма съмнение и интерпретации в медиите".

Кирилов прехвърли топката на НС за разследването на "тримата големи" в Темида

Кирилов прехвърли топката на НС за разследването на "тримата големи" в Темида

Парламентът трябва да вземе окончателното решение

От прокуратурата се съгласиха, че е малко пресилено наказателното производство срещу някой от "тримата големи" да става по предложение на правосъдния министър и лансираха идеята ВСС да дава разрешение направо за повдигане на обвинение, а не за започване на наказателно производство.

По време на заседанието представителите на Върховния касационен съд (ВКС) настояваха за промени в Конституцията или поне за отправяне на питане до Конституционния съд по въпроса за тъй наречената недосегаемост на главния прокурор, който най-много ги притеснявал. Настояването бе подкрепено и от представителят на съюза на сидиите Калин Калпакчиев.

Според Кирилов в момента не сме в хипотезата да обсъждаме промени в основния закон, нито да свикваме Велико народно събрание.

Кирилов предлага разследване на "тримата големи" след разрешение на ВСС

Кирилов предлага разследване на "тримата големи" след разрешение на ВСС

Отправени бяха критики, че в предложенията липсва логика

Конкретно съдия Галина Тонева (ВКС) посочи, че законопроектът на Кирилов по никакъв начин не адресира посочените в делото "Колеви срещу България" проблеми по отношение на прокуратурата, както не променя и институционалната недосегаемост на главния прокурор, напротив, дори създава статут на тримата големи над този на обикновените граждани и нарушава принципите на равнопоставеност пред закона.

В спора си с министър Данаил Кирилов Тонева подчерта, че заради нормативната си еднолична власт главният прокурор де факто не е обект на наказателно разследване, за разлика от председателите на ВКС и ВАС, които не контролират еднолично решенията на съдиите от съответните съдилища.

"Нито един председател на съд не може да каже на председател на съдебен състав как да си реши делото", подчерта Тонева, на което Данаил Кирилов репликира, че съдията можел да манипулира случайния избор на съдии за дадено дело, което доведе до повишаване на тон, размяна на реплики и покана от страна на съдия Тонева на демонстрация за разпределение на съдебни състави и докладчици. 

Атанас Славов: Процедурата за разследване да е само за главния прокурор

Атанас Славов: Процедурата за разследване да е само за главния прокурор

Въпреки препоръките включват и правосъдния министър към наказателния процес

Според съдия Тонева каквото и разследване да се предприеме срещу главния прокурор при сегашната нормативна уредба няма да е независимо. Тезата й бе подкрепена и от Калин Калпакчиев, бивш член на ВСС и председател на Съюза на съдиите. Той добави, че трябва да има орган и/или лице, което по никакъв начин да не е зависимо от главния прокурор, за да може да има адекватно и безпристрастно разследване и даде пример с предложение това да бъде комисия от уважавани пенсионирали се съдии. Това обаче е неприложимо при сега действащото българско законодателство.

Според Кирилов ако сега се отиде на промяна на конституцията, "ще се върнем 10 години назад", а по думите му, най-големият проблем е, че преди 10 години не са написани съответните становища от страна на чиновници от МП, затова и има забележки по отношение на законодателството ни.

По време на дискусията Кирилов не издържа на критиките и не позволи да бъде прочетено от съдия Тонева точно становище по делото "Колеви срещу България" - че всеки прокурор и следовател може на теория да постанови административен акт без съдебен контрол, а и излезе от залата, когато представителят на ВСС му направи забележка, че злоупотребява с поста си на председател на комисията, отнема думата и не спазва добрия тон.

В края правосъдният министър все пак се върна, като поиска предложения как да бъде урегулиран процесът за наказателно производство и срещу тримата големи, но без промяна на Конституцията, макар изрично да му беше казано, че без нея не може.

Цацаров съгласен тримата големи в Темида да могат да се разследват

Цацаров съгласен тримата големи в Темида да могат да се разследват

Мандатът на Сотир Цацаров изтича след месеци

Припомняме, десет неправителствени организации се обявиха против предложените от Кирилов промени в Наказателно-процесуалния кодекс, които вписват процедура за временно отстраняване и предсрочно прекратяване на правомощията на т.нар. "трима големи" в съдебната власт - председателите на Върховния касационен съд (ВКС), Върховния административен съд (ВАС) и на главния прокурор (ГП).