От Комитета на министрите са дали срок на България до 1 октомври да е готова с предложения по изпълнение на две решения на Европейския съд за правата на човека. Това заяви заместник- директорът на Отдела за изпълнение на решенията на ЕСПЧ в Страсбург Клер Оуви.

Това стана ясно по време на кръгла маса по изпълнението на решенията на ЕСПЧ по групата дела С.З. срещу България и Колеви срещу България.

Припомняме, делото "Колеви срещу България" е за убийството на прокурор Никола Колев. Делото С.З. е от похитена българка, която се оплаква от бавно и неефективно правосъдие.

"Ако до тогава не бъдат представени удовлетворителни предложения за решаването на тези два идентифициран проблема, то тогава Комитетът на министрите ще приеме междинна резолюция, което не е добре за международната репутацията на България, във връзка със защита правата на човека", заяви Оуви. 

10 организации с писмо до ЕК алармират за опасност за българския съд

10 организации с писмо до ЕК алармират за опасност за българския съд

Години наред не се изпълнява решение на ЕСПЧ по делото "Колеви"

Възможни мерки по изпълнението на решението на делото в Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ) "Колеви срещу България", ще бъдат обсъдени в петък, след което може да има и подходящи законодателни решения.

При откриването на форума правосъдният министър Данаил Кирилов заяви, че изпълнението на решенията на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) е сред основните приоритети на българската държава през последните години.

"То е не само задължение на България по член 46 от Конвенцията за правата на човека, но и основна предпоставка за недопускане на бъдещи нарушения и ефективна гаранция за основните права на човека", каза Кирилов, цитиран от своя пресцентър.

Кирилов прехвърли топката на НС за разследването на "тримата големи" в Темида

Кирилов прехвърли топката на НС за разследването на "тримата големи" в Темида

Парламентът трябва да вземе окончателното решение

Решенията по двете дела засягат систематичния проблем за неефективното наказателно производство в България и липсата на гаранции за независимо наказателно разследване срещу Главния прокурор.

По време на разглеждане на споменатите дела бяха изяснени няколко конкретни слабости на нашата съдебна система:

  • - само прокуратурата може да реши дали да се проведе наказателно преследване;
  • - главният прокурор и неговите заместници могат да отменят всяко решение, взето от друг прокурор, което не е било предмет на разглеждане от съд;
  • - жертвите не могат да оспорят пред съда отказите на прокуратурата да образува досъдебно производство или да повдигне обвинение;
  • - главният прокурор не може да бъде временно отстранен от длъжност;
  • - главният прокурор може да влияе на Висшия съдебен съвет ("ВСС") и на прокурорската колегия на ВС. Членовете на ВСС могат да взимат решения относно кариерата на прокурорите и назначаването на висшестоящи прокурори (които могат да имат досег с разследване срещу главния прокурор) и относно отстраняването на главния прокурор от длъжност.

Правосъдният министър изтъкна, че на 14 юни 2019 г. публично е представил Закон за промени на Наказателно процесуалния кодекс (НПК) - за възможността да бъдат съдени "тримата големи" в съдебната власт. По думите му този вариант е съобразен с действащата Конституция и отговаря на препоръките от Механизма за сътрудничество и проверка на Европейския съюз и на решението по делото Колеви срещу България. 

Кирилов предлага разследване на "тримата големи" след разрешение на ВСС

Кирилов предлага разследване на "тримата големи" след разрешение на ВСС

Отправени бяха критики, че в предложенията липсва логика

Според запознати, в проекта за промяна на НПК към изискванията за отчетност на главния прокурор се "пришиват" и председателите на ВКС и на ВАС.

Според думите на Кирилов е важно да докажем висок стандарт и готовност да се изпълняват решенията, да бъдем равноправен член в ЕС. 

Кирилов предлага разследване на "тримата големи" след разрешение на ВСС

Кирилов предлага разследване на "тримата големи" след разрешение на ВСС

Отправени бяха критики, че в предложенията липсва логика

Директорът на Националния институт на правосъдие (НИП) Миглена Тачева, която е домакин на кръглата маса, изтъкна, че НИП заедно с правосъдното ведомство и прокуратурата изготвя анализи. Целта им е създаване на трайна практика и очертаване на решенията на ЕСПЧ, относими към ефективност на разследването.

Двудневният форум се организира съвместно от Отдела за изпълнение на решенията на ЕСПЧ към Съвета на Европа и Министерство на правосъдието.

Във форума участват съдии от Конституционния съд, Върховния касационен съд, апелативните съдилища, Специализирания наказателен съд, Софийски градски съд, прокурори от Върховна касационна прокуратура.

Има  представители на Висшия съдебен съвет, Министерството на външните и на вътрешните работи, Комисията по правни въпроси към Народното събрание, представители на националния омбудсман, както и преподаватели по конституционно право и наказателно-процесуално право, както и представител на Европейската комисия.

От страна на Съвета на Европа - Йонко Грозев, съдия в ЕСПЧ, Клер Оуви, зам. директор на Отдела за изпълнение на решенията, Димитрина Лиловска и Любов Стойчева, юристи в отдела за изпълнение на решенията.