Новият главен прокурор трябва адекватно да участва в много сериозни разговори за състоянието на правовата държава в ЕС. Много е важно кой ще застане на този пост.

Това заяви пред Нова телевизия бившият правосъден министър Маргарита Попова. Тя бе вицепрезидент на държавния глава Росен Плевнелиев. 

Христо Иванов: Властта не може да спи и само мисли за нов главен прокурор

Христо Иванов: Властта не може да спи и само мисли за нов главен прокурор

Търси се удобна ръка, на която да се надене ръкавицата на една полуармейска пирамидална прокуратура

Припомняме, днес във Висшия съдебен съвет се открива процедурата за избор на нов главен прокурор. Мандатът на настоящия обвинител номер едно Сотир Цацаров изтича на 10 януари 2020 година.

"Изборът на главен прокурор е мандатна дейност. Това няма да е нито за първи, нито за последен път. Разбира се, обществото се вълнува, защото става въпрос за справедливостта у нас", каза Попова.

"Правосъдие за всеки" искат и граждански номинации за главен прокурор

"Правосъдие за всеки" искат и граждански номинации за главен прокурор

Политическата независимост било най-слабото качество при всички кандидат-прокурори

Наследникът на настоящия държавен обвинител №1 Цацаров ще се избира по старите правила. По думите й няма как да отпадне правомощието на главния обвинител да упражнява методическо ръководство върху дейността на останалите прокурори.

Припомняме, президентът Румен Радев организира серия срещи с шефовете в съдебната система, за да консултира критериите и правомощията на главния прокурор.

Румен Радев се срещна с главния прокурор Сотир Цацаров, с председателя на ВКС Лозан Панов с председателя на ВАС Георги Чолаков и с представляващия ВСС Боян Магдалинчев.

След тези срещи примиерът Бойко Борисов определи консултациите като намеса в съдебната власт, но представителите на съдебната власт не приеха подобна оценка. В отговор на упрека на премиера, президентът отговори: "Не каня магистрати вкъщи, искам законност".

Припомняме също, че на 26 април 2013 г . стана явен тайно направен запис в дома на премиера Бойко Борисов, на който дисциплинарно уволненият по-късно градски прокурор Николай Кокинов заявява на Борисов: "Не ми се подсмихвай, ти си го избра".

При встъпването си в длъжност новият правосъден министър Данаил Кирилов обясни, че първият му приоритет ще бъде изработването на механизъм за предсрочно прекратяване на мандатите на председателите на Върховния касационен съд /ВКС/, Върховния административен съд /ВАС/ и Главния прокурор /ГП/, след като различни организации възнегодуваха срещу липсата на такава. Основното искане беше за осигуряване на възможност главният прокурор да бъде разследван и да напуска преждевременно поста си, но към него добавиха и шефовете на върховните съдилища.