Полицията и прокуратурата в Горна Оряховица и екоинспекцията във Велико Търново проверяват доставката и съхранението на над 4000 тона отпадъци, складирани в землището на горнооряховското село Първомайци.

По неофициална информация боклукът е внесен от Германия. Складиран е в базата на неработеща фирма, отдала под наем площадките си на великотърновска фирма, произвеждаща найлонови торбички и чували. Голяма част от балите с подпадъци са разположени на открито.

"Те не се водят опасни отпадъци, няма изисквания за тях по какъв начин да бъдат съхранявани, стига да не бъдат разпилявани", коментира дърекрорът на РИОСВ във Велико Търново Мая Радева пред националното радио.

Полиция и екоинспектори са започнали проверка на място снощи в базата в местността Бабенец в землището на Първомайци, където са складирани над 4000 тона полиетиленови отпадъци.

Прокуратурата обвини и задържа мъж, съхранявал отпадъци в село Бусманци

Прокуратурата обвини и задържа мъж, съхранявал отпадъци в село Бусманци

По случая е образувано досъдебно производство

Според БНР е издадено разрешително през септември миналата година за ползване на площадката за съхранение на отпадъци от пластмасова и от полиетиленови опаковки.

"Полицията сутринта искаха допълнителна информация, копия на документите за разрешителните за площадките", посочи Радева. Изискани са още документи от полицията и прокуратурата в Горна Оряховица.

"Проверката по случая с големите количества отпадъци продължава, тепърва ще се преценява ще бъде ли образувано досъдебно производство", заяви говорителят на Районната прокуратура във Велико Търново Тотко Тотев, цитиран от националното радио.