Растения марихуана и помещение за сушене откриха полицаи от Ямбол при мащабна операция на 9 септември, съобщават от МВР. Досъдебни производства са образувани срещу четирима мъже, като един от тях е задържан в ареста с мярка за неотклонение за 72 часа.

43-годишен мъж е задържан в землището на село Кукорево в момента, в който е поливал канабисови насаждения. Задържаният е от село Безмер. При огледа на мястото са намерени и иззети 21 растения, които на полевия наркотест реагирали на марихуана.

В дома на задържания, в таванското помещение, са установени две части, обособени за отглеждане и за изсушаване на наркокултури в контролирана среда. Намерени и иззети са 4 изсушени растения с етикети за сорта, отделена от стеблата суха листна маса, три пакетчета със семена, три растения в саксии, както и изградените вентилационна, климатична и осветлителна системи.  Д.Й. е привлечен в качеството на обвиняем за извършено престъпление по чл. 354а, ал. 3 и по чл. 354в, ал. 1 от НК.

В същия ден полицаи са проверили и имот на 62-годишен жител на село Ружица, община Болярово, където са открити и иззети 7 растения от рода на конопа, отглеждани в двора, а от помещение в къщата - 4 стъклени буркана, съдържащи суха тревиста маса, която на полевия наркотест е реагирала на марихуана.

Проверени са и два частни имота в град Стралджа, където от дома на 25-годишен мъж са иззети 8 конопени растения, с височина около 1,5 м, а в имота на 28-годишен са открити и иззети 3 растения с височина около 1,5 м, отглеждани с поливна капкова система.

Работата по случаите продължава в рамките на образуваните досъдебни производства в РУ Тунджа, Елхово и Стралджа.