Национален осигурителен институт - НОИ НОИ няма да опрощава на никого и под никаква форма невнесени здравноосигурителни вноски.
Всички граждани, които имат платени поне 12 вноски от последните 15 месеца запазват здравноосигурителните си права.

До края на януари следващата година хората с дългове могат да се върнат в системата на здравното осигуряване, като платят три наказателни вноски на обща стойност 39 лв.

Във всички пощенски станции и банки има образци на платежни нареждания за погасяване на дълговете към Здравната каса.
Управителят на НОИ Йордан Христосков обясни пред БНР, че всички, които работят по трудов договор през последната година са изрядни и лекарите нямат право да ги връщат.

“Оплакванията са от хора, които нямат официално сключени трудови договори или имат неподадени данни от работодателя си за минал период. Лекарите нямат право да връщат хората. Аз по този въпрос съм изпратил официално писмо на д-р Букарев, директор на НЗОК и нашето предложение е, всички, които предоставят копие от това платежно нареждане, че са платили тези три вноски в съответния параграф, лекарите би следвало да го уважават като документ, че този човек вече е изряден. Ние сме предоставили актуална информация на НЗОК към 20 декември кои са редовните. Броят на нередовните към днешна дата e 1 406 000 човека, а всички останали български граждани са редовни и не би следвало лекарите да разиграват хората”, подчерта Христосков.

Има механизъм натрупаните дългове за стар период да бъдат събирани, обясни още Йордан Христосков. На неиздължилите се в 14 дневен срок ще бъде съставен акт, а сумите ще бъдат обявени пред Агенцията за държавни вземания.