Нямаше други кандидати за главен прокурор, но кандидатурата на Борислав Сарафов е добра и не е случайна. Това заяви пред журналисти Стефан Петров, член на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет след заседанието на пленума на кадровия орган, на което в последния възможен срок именно Сарафов бе и номиниран.

Стефан Петров, който заедно с Пламен Найденов и Светлана Бошнакова застана зад номинацията, коментира и мотивите на тримата членове на прокурорската колегия на ВСС да издигнат Сарафов за нов главен прокурор. В мотивите първоначално е описано как е започната процедурата за избор на нов главен прокурор, кога е спряна, кога е възобновена, след това е описан професионалният път на Сарафов, неговите обучения в чужбина, описани са и многобройните награди, които е получил за работата си на различни длъжности, включително и награди от директора на ФБР.

По думите на Петров, Борислав Сарафов има голям интегритет. Според него Сарафов е достоен да заеме поста главен прокурор на Република България заради работата на държавното обвинение към настоящия момент и заради това, че в много трудно време се е съгласил да изпълнява функциите на главен прокурор. "Обстановката се успокои в страната, в момента прокуратурата работи по-спокойно, няма ги акциите и показни арести по медиите. Всичко е нормално, колегите от страната също харесват работата на господин Борислав Сарафов. А и в момента нямаше много кандидати за главен прокурор", коментира магистратът.

Той добави, че прокурорската колегия е била на мнение кандидатурата на нов главен прокурор да е от вътрешен човек.

Мария Павлова вижда повече от три качества в Борислав Сарафов

Мария Павлова вижда повече от три качества в Борислав Сарафов

Не е добре всички държавни органи да с изтекъл мандат

На въпрос на News.bg дали очаква вълна от протести срещу кандадидатурата на Сарафов, при все, че бе заместник на бившия главен прокурор Иван Гешев, Стефан Петров заяви, че се надява да няма протести, но и не изключва такива.

Той уточни, че нищо не допуска към настоящия момент дали ще стигнат гласовете на кадровиците, за да изберат Сарафов за главен прокурор. Трябваше да издигнем кандидатура, издигнахме я и щом сме я издигнали, ще трябва да бъде избран, допълни той.

Според графика за избор на нов главен прокурор 24 октомври е крайният срок на номинирания да представи концепция, която до 19 ноември ВСС има задължение да публикува.

До 26 ноември две от комисиите към Прокурорската колегия следва да приемат доклади за професионалните и нравствени качества на кандидата, които ден по-късно да бъдат обсъдени на заседание на колегията.

Гласуването ще се състои на 16 януари 2025 г. За да бъде избран за главен прокурор Борислав Сарафов трябва да получи 13 гласа. Мандатът на главния прокурор е 7 години.

Предложиха Борислав Сарафов за главен прокурор

Предложиха Борислав Сарафов за главен прокурор

Зад него застанаха трима членовете на прокурорската колегия на ВСС - Стефан Петров, Пламен Найденов и Светлана Бошнакова