Въоръжена организирана престъпна група, извършвала поръчкови убийства, черно тото, наркоразпространение и лихварство, е неутрализирана при специализирана полицейски операция в Перник, съобщи МВР.

В нея са участвали служители на ГД „Национална полиция" и баретите от СОБТ под ръководството и наблюдението на Специализираната прокуратура.

Задържани са осем души - седем перничани и един от Кюстендил, сред тях - и настоящият лидер на групата. При извършените обиски и претърсвания са иззети оръжия, боеприпаси и бронежилетка.
Към момента се извършва ексхумация на трупове.

На задържаните са наложени 72-часови мерки за задържане под стража. Предстои повдигането на обвинения. Процесуално-следствените действия продължават.

Операцията е резултат от ангажиментите за противодействие с тежката организирана престъпност, поети по време на работни срещи на ръководството на МВР с главния прокурор на Република България - уточни главният секретар на МВР главен комисар Светлозар Лазаров.

По думите му групата е действала в периода от 2005 до 2010 година, като става въпрос за разчистване на сметки между групировката за неизяснени търговски отношения. „Задържаните членове на престъпната групировка нямат връзка с така наречената групировка „Новите килъри" или „Килърите 2", това е друго криминално предприятие", уточни Лазаров.

Следствените работи продължават в района на Перник, но очакваме престъпления да излязат и на други места в страната, обясни главсекът на МВР.

По думите му, полицията знае кои са извършителите и поръчителите на убийствата, но предпочитат да изчакат да излезе експертизата и съдебните процесуални мерки.