Над сто души в Русе са потърпевши от нов тип измама - били прехвърлени от един пенсионен фонд в друг без тяхно знание, съобщава Нова телевизия.

Част от измамените са подали жалби, а по случая тече прокурорска проверка.

Хората научавали, че са прехвърлени в друг пенсионен фонд чрез уведомително писмо. Пристигал и друг документ, който съдържал личните им данни, техния подпис и нотариална заверка.

Документите са заверени и от нотариус. След като научили, че са прехвърлени в друг пенсионен фонд без тяхно знание, някои от хората се обърнали към полицията и прокуратурата. Последвали заплахи.

Общо над 100 русенци са попаднали втази схема. Три фонда за допълнително задължително пенсионно осигуряване са споменати в преписките на прокуратурата.

От районната прокуратура казаха, че ще разследват всички лица, които имат отношение по случаите.

"Ние ще положим всички възможни усилия да изследваме вината на всяко от лицата. Тъй като нотариусите или кметовете на съответните населени места са длъжностните лица, които са заверявали подписите, съответно ще бъде водено разследване и в тая посока", каза Мирослав Маринов, заместник районен прокурор.

Освен че са станали клиенти на пенсионен фонд, който не биха избрали доброволно, потърпевшите са платили и по 20 лева за всяко прехвърляне.