Нови 30 случая на заболели от грип A (H1N1) в Европа са потвърдени за последните 24 часа, като 24 от тях са в Испания. Останалите случаи са във Великобритания (3-ма болни) и в Германия (2 случая).

Това съобщиха от пресцентъра на министерството на здравеопазването, който цитира текущия доклад на Европейския център за контрол на заболяванията.  

Междувременно в Турция има съмнения за починал от "свински грип"
                            Още...

Към момента 79 са потвърдените и 20 вероятните случаи на заболели в 12 европейски държави. Няма данни за непрекъснато предаване на инфекцията от човек на човек в Европа, се отбелязва в доклада.
В Европа няма починали, всички случаи, с изключение на един, са с умерено тежко протичане на заболяването.     

По света са съобщени 946 случая, като от тях 929 са потвърдени. Канадската агенция за контрол на храните съобщава за вероятно предаване на инфекцията от човек на свиня.

Още 114 потвърдени случая са съобщени от Мексико и 66 нови случая от САЩ. Допълнително Канада съобщава за 16 нови потвърдени случая, а Нова Зеландия и Колумбия заедно съобщават за един нов потвърден случай. Коста Рика съобщава за три нови вероятни случая.

Докладът е изготвен на базата на официалната информация, осигурена от националните уебсайтове за обществено здраве или други официални източници, съобщават още от Министерството на здравеопазването.

По-рано днес британският „Daily telegraph" регистрира първия случай на предаване на А/H1N1 от човек на прасе. Това се е случило в свинеферма в Канада, като събуди и страховете за мутиране на вируса сред учените.

Болестта е била предадена от работник, който се е заразил след пътуване в Мексико. Той е предал вируса на прасетата, за които се грижи. Болестта е регистрирана в 200 животни, но за момента нито едно не е умряло.

По-рано днес стана ясно, че 300 гости и персонал на хотел в Хонконг са държани принудително под карантина, заради отседнал там турист, болен от вируса на А/H1N1, по-познат като „свински грип".