emaxpress
Нови 5 училища от страната излязоха в грипна ваканция. Две от тях се намират във Видин, а останалите три са съответно в Брегово, Белоградчик и София.

Няма нови региони в страната, в които заболеваемостта да е достигнала епидемичн.

Очаква се разпространението на грипа да се увеличава в цялата страна.

От здравното ведомство през този сезон у нас циркулират три щама - A/Калифорния/7/2009 (H1N1), A/Пърт/16/2009 (H3N2), B/Брисбейн/60/2008, като водещо е разпространението на A /H1N1/.

Специалистите съветват при появата на първите симптоми на грип всеки човек да потърси помощта на  личния си лекар и да не ходи болен на работа или училище.

През тази година МЗ е осигурило антивирусни препарати, които могат да се отпускат по преценка на специалист в болничните заведения, от Спешна помощ и от личните лекари.

За да се предпазим от заразяване обаче най-важно е да избягваме контакти с болни хора и да спазваме добра лична хигиена.

Сред препоръките са често измиване на ръцете с вода и сапун; използване на дезинфекциращи кърпички за еднократна употреба на спиртна основа; закриване с ръка на устата и носа при кихане или кашляне; избягването на търкането на очи с мръсни ръце; проветряване на въздуха в затворени помещения; редовно дезинфекциране на повърхностите в затворените помещения и измиване и дезинфекциране на играчките за малките деца.

Припомняме, първата област, в която бе обявена грипна епидемия бе София-област, където заболеваемостта надхвърли 300 души на 10 000.

Обявена бе грипна епидемия и в общините Благоевград и Петрич. Спрени бяха плановите операции, детските и женските консултации в двете общини.

Вчера към тези области се присъединиха още пет области - Благоевград, Петрич Дупница, Рила и Кочериново. Поради големия брой на болни ученици, които отсъстват от занятия, в шест училища в общините Дупница и Кочериново ще има грипна ваканция от 20 до 26 януари.