Националната здравноосигурителна каса отново създава хаос в снабдяването с лекарства, като въвежда от началото на месец май нови правила за счетоводно отчитане.

Те противоречат на действащото законодателство, алармират от Българския фармацевтичен съюз в писмо, цитирано от Здраве.нет.

Касата иска при продажбата на лекарства, които се заплащат от нея, да се издава касова бележка за пълната им стойност.

В момента на продажбата обаче реално заплатената в брой сума е стойността на лекарството, която се поема от пациента. Частта на НЗОК се заплаща по-късно по банков път, обясняват от съсловната организация на фармацевтите.

Ако аптеките спазват правилата на касата, те ще са в нарушение на Закона за ДДС, според който касовата бележка удостоверява получено плащане в брой, с чек, с ваучер, с банкова кредитна или дебитна карта или с други заместващи парите платежни средства.

С новото правило НЗОК обаче изисква аптеките да издават касова бележка за плащане, което нито е в брой, нито е направено в момента на продажбата.

Друго ново изискване на касата е аптеките да й предоставят пълните си дневни финансови отчети. Те обаче съдържат информация не само за продажбите по линия на здравната каса, но и за целия им оборот.

Предоставянето на тази информация застрашава търговските интереси на аптеките и създава предпоставки за корупционни практики, твърдят от БФС. От там се опасяват, че така ще се създава възможност за нерегламентирана „търговия" от страна на недобросъвестни чиновници.

Според съсловната организация е спорен и въпросът дали въвеждането на новите правила от началото на месец май е легитимно, тъй като не е спазено постигнатото през месец януари споразумение между Българския фармацевтичен съюз и НЗОК. То предвижда изискванията да се въведат след издаване на съвместни указания на Министерство на финансите, НАП, НЗОК и БФС.