По повод протестите на майки на деца, болни от астма, паркинсон и епилепсия, министърът на здравеопазването Радослав Гайдарски заяви в Народното събрание, че според специалистите новите лекарства в списъка на НЗОК са добри и достатъчни за лечението на българските граждани.

Болните от паркинсон, астма и епилепсия няма да заплащат цялото си лечение, дори три четвърти от него, гарантира министърът на здравеопазването, цитиран от Дарик радио.

Той допълни, че според специалистите новите медикаменти в лекарствения списък са качествени, за да гарантират лечението на хората.
Лекарствата, които сега са включени в списъка са тествани, допълни още Гайдарски.
По думите му за голямо съжаление хората се подвеждат по рекламата на дадено лекарство и смятат, че трябва да бъдат лекувани именно с него.

В същото време болни, страдащи от паркинсон, астма и епилепсия, протестираха пред сградата на президенството.

Те настояваха и за среща със Станишев, за да обсъдят проблемите си и за да вземат незабавни мерки за тяхното решаване. 

Здравната каса да осигури адекватно и равнопоставено лечение за всички пациенти, да се промени процедурата, по която ЗК договаря медикаменти така, че занапред да не се накърняват интересите на болните хора, а през следващата година ЗК да плаща и лекарствата за онкологични заболявания.
Това са само част от исканията на пациентските организации.

Протестът на болните е точно днес, защото от днес влиза новата реинбурсна листа на НЗОК.

В Търговище девойка, страдаща от епилепсия, символично изхвърли в кошчето с боклук последната опаковка от лекарството си. "Не искам да започвам нов препарат, защото не знам как ще ми подейства", каза Мария Кирилова.

Други бяха абсолютно убедени, че промените в лекарствения списък правят лечението им по-скъпо.

"Струват 60 лева двете. Сега вече ги спряха. Плащах 15 лева, сега вече - 60. Вземам пенсия 160 лева... Без тях не мога да живея", коментира Николай Николов, който страда от астма.

От листата отпадат и стават платени редица медикаменти, лекуващи тежки хронични заболявания като епилепсия, паркинсон, диабет, астма.