Връщане на делото за убийството на Радостина Евтимова за ново разследване е поискала защитата на осъдения на доживотен затвор Георги Цветанов. Неговите адвокати са обжалвали пред Варненския апелативен съд издадената на първа инстанция присъда, съобщава Moreto.net.

В началото на заседанието адвокатът на Георги Илиян Василев настоя за отвод на съдебния състав заради предубеност.

Като „очевидно несъответствие и алогизъм беше" определено от защитата, че кървавите следи в банята са на 1.75 метра от пода, а Радостина е била висока 1.65 метра.
Пробите от тях били взети при втория оглед, като във времето между него първия не било изяснено кой е имал достъп до апартамента на ул. „Мир", където е станало убийството.

Според адвокатите снимката в телефона на клиента им с голото тяло на жертва е манипулирана. На снимките от огледа се виждат предмети, които са иззети от дома на Цветанов, но не са приложени като доказателства. Сред тях е мартеница в целофан, по чиято опаковка е възможно да има отпечатъци, заяви Илиян Василев.

Няма обяснения защо от телефона на Цветанов са възстановени 160 изтрити файла, а не са възстановени снимки, правени в нощта на убийството. Ако той ги е изтрил, защо е оставил тази с тялото на жертвата, попита Василев.

Според него също умишлено не са изследвани задълбочено кървавите следи по белите обувки на подсъдимия, с които той твърди, че е бил в апартамента на жертвата.

На първа инстанция Георги Цветанов беше признат за виновен за убийството, извършено по особено жесток и мъчителен начин, с цел да прикрие изнасилване.

По обвинението за изнасилване, което беше сочено като мотив обаче, той беше оправдан.

Прокуратурата днес настоява за доживотна присъда без право на замяна. Същото искат и родителите на жертвата.

Припомняме, трагедията предизвика масови протести, които доведоха до промяна в Наказателния кодекс - съкратеното следствие да не се прилага при подобни зверски убийства.

Преди близо месец обаче тази промяна отпадна. Това означава, че, ако делото бъде върнато за ново разглеждане, Георги Цветанов може да се признае за виновен и да получи присъда под минималната - 15 години, а реално да излежи между 5 и 10 години.

Родителите на Радостина коментират, че едно постижение е отнето с лека ръка в услуга на брутални убийци. Три семейства, чиито деца бяха убити в последните години, написаха протестно писмо до премиера, изразяващо шок от поредната поправка.