Според последни данни големите компании са се насочили към изграждането на собствени клиники и центрове за отказване от тютюнопушенето, съобщава BBC.

Като условие за съдаване на клиника в Англия е достатъчно осем служители, които са изявили желание да спрат цигарите. В клиниките работи обучен персонал и здравни специалисти.

Клиниките осигуряват минимално прекъсване на работния процес и предлагат широк спектър от дейности за отказване от тютюнопушенето. Съществува възможност за избор между медикаментозно лечение, конкретен метод за спиране на цигарите, поддържаща психотерапия и др.

В Колчестър и Тендъринг, Източна Англия, звената отговарящи за тютюнопушенето, ръководени от Националната здравна служба разполагат със специалисти, които посещават работните места като подкрепят и дават съвети на желаещите как да се разделят с вредния си навик.

Ползотворни се оказват индивидуални и групови консултации в рамките на 6-8 седмици. „Ако посещенията за отказване от цигарите са успешни, резултатът е добър не само за отделните лица, но и за компанията като цяло, защото се постига здравословна работна среда и здрава работна сила", допълва още ВВС.

Ако фирмата няма желание да създаде център или клиника или служителите са по-малко от осем, на персонала се предлага време и място, с възможност за избор на методите и процедурите за прекратяване на тютюнопушенето, се казва в публикацията.

В България също се предлага този вид лечение. За отделни лица и корпоративни клиенти повече информация за отказване от цигарите и IQS може да получите на тел.02/989 82 10 или на http://www.iqsbulgaria.com/