Народните представители „победиха" ветото на президента Росен Плевнелиев върху Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина.

Държавният глава върна повторно в зала текстове от този закон, които притесниха Плевнелиев заради възможността за създаване на корупционни практики при търговията с лекарства.

Със 130 гласа "За" народните представители от общо 185 гласували повториха приемането на закона за лекарствата и така отхвърлиха ветото на президента.

55 депутата от ГЕРБ бяха против приемането на закона в този му вид и след като не получиха искането си, напуснаха пленарна зала.

Във ветото на президента върху Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина опозицията от ГЕРБ видяха шанс за преработване на този закон, който да стане в интерес на българските граждани.

От парламентарната трибуна депутатът от ГЕРБ Даниела Дариткова призна, че този шанс е бил пропилян от управляващото мнозинство.
"Политиката в областта на лекарствата трябва да намира баланс между индустрията и интересите на гражданите", напомни Дариткова и призова за това специално търговията с лекарства да отговаря на договора за функциониране на Европейския съюз.

По данни на НЗОК и на пациенти през цялата изминала година е имало дефицити заради паралелен износ, обяви по време на дебатите председателят на здравната комисия и вносител на закона д-р Нигяр Джафер.

Припомняме, въпросните поправки на Джафер и Райнов целят да се ограничи паралелният износ, който води до дефицит на определени лекарства у нас. Вносителите целят механизъм за мониторинг на паралелния износ, който обаче да не наруши принципа за свободно движение на стоки и услуги в ЕС.

Паралелен износ на лекарствени продукти отпускани по лекарско предписани ще се извършва след изпращане на уведомление до Изпълнителна агенция по лекарствата (ИАЛ), а директорът на агенцията ще може да откаже с мотивирана заповед стига да се установи, че този продукт е в ограничени количества у нас.

Законопроектът предвижда и създаване на Експертен съвет по търговия на дребно с лекарствени продукти към ИАЛ.

Д-р Джафер коментира, че е доста странно съвпадението между становищата на Асоциацията на паралелните вносители в България с подобна асоциация в Германия и с мотивите на президентското вето.

Тя бе категорична, че не е истина твърдението, че паралелният износ не е причина за липса на медикаменти. Става дума не за произведени у нас медикаменти, а за внесени такива, които отново са изнесени като паралелен износ, обясни Джафер настоявайки, че днес е дори по-убедена в правотата на закона, който държавният глава реши да върне за ново обсъждане.

Според НЗОК внесени медикаменти, които е трябвало да стигнат за 3 месеца, са се изчерпвали за 10 дни заради паралелен износ. Сред тях е имало животоспасяващи лекарства, обяви Джафер и даде за пример конкретни медикаменти за диабет, бронхиална астма кръвни заболявания, онкологични и психични заболявания.

Имало е и проблеми и със снабдяването с инсулин, посочи тя.