Цялата тази истерия е опит да се смени темата - това е трактовката на министъра на правосъдието Христо Иванов за медийната публикация, според която Европейската комисия иска независима проверка по “Яневагейт”.

ЕК опроверга сама заглавието. Нямам причини да си подам оставката, защото първи аз, тук във ВСС, го опровергах. Това, което казва комисията, го има във всички доклади - че трябва да има независима проверка, аргументира се Иванов преди извънредното заседание на Съвета.

По думите му основната причина за тази "фалшива истерия" е опитът на определени среди да се отклони вниманието от фактите в разговора между двете съдийки, които трябва да бъдат проверени.

В коментар на думите на главния прокурор Сотир Цацаров за връзка между записите и приемането на промените в Конституцията, Иванов бе категоричен: “Скандалът има дестабилизиращо влияние върху определени среди, така че по-скоро той би се отразил негативно на консенсуса за приемане на текстовете”.

Всичко, случващо се в момента, е възможно, защото в Софийски градски съд (СГС) с години са се трупали проблеми и съмнения и сега се вадят и развяват като мръсно бельо, натуралистичен бе в преценката си правосъдният министър.

Той припомни искането си за независима комисия, която да разследва записите. Сега той очаква прокуратурата и ВСС да изготвят проверка, уточнявайки, че вярва в институциите. В Съвета има всякакви хора - 24 души, всеки от тях ще покаже как си върши работата, отсече Иванов.

Той сподели, че след изтеклите записи между двете подсъдими съдийки комуникацията му с Бойко Борисов е нормална, но отказа да преразкаже какво са си казали двамата по темата.