За целенасочена социална политика, която предвижда създаването на мрежа от банки за майчина кърма в страната, се обяви Глобален алианс за защита на детското здраве и хранене. От неправителствената организация дадоха специална пресконференция в БТА по повод Световната седмица на кърменето.

News.bg потърси за мнение специалист. Свързахме се с д-р Михайлов, акушер-гинеколог. Той беше категоричен, че е много по-добре бебетата да бъдат захранвани с кърма, а не с адаптирани млека. Запитан дали адаптираните млека могат да имат негативни последици за здравето на малките, Михайлов посочи, че е възможно те да предизвикат колики, диария, запек или алергии. Като аргумент за кърменето лекарят изтъкна, че майчиното мляко съдържа имунозащитни съставки срещу болести и подпомага развитието на имунната система.

Привържениците на естественото хранене настояват и за приемането на Международния кодекс за маркетинг на заместителите на кармата. Те се оплакаха от продължаващото настъпление на агресивната реклама на адаптираните млека.

От организацията настояват още болниците, които са сертифицирани като „болница - приятел на бебето", да спазват 10-те стъпки за успешно кърмене.

На пресконференцията бяха представиха данни, според които тези мерки не се спазват.

От проведено запитване сред майки на кърмачета става ясно, че голяма част тях потвърждават, че в родилния дом се дава адаптирано мляко в нарушение на 10-те мерки за успешно кърмене.

На много от майките не се оказва помощ как да кърмят, посочиха още организаторите.Те разказаха случаи, при които персоналът е казвал на майките: Грамотна си, отвори интернет и прочети.

Близките на родилките се налага да вкарват в родилните домове шишета с биберони, за да помагат на майките, посочиха още от алианса.

Това са неща недопустими за болница, сертифицирана като „болница - приятел на бебето", подчерта Румяна Модева, президент на Глобалния алианс за България. Тя изтъкна колко полезно е кърменето и подчерта необходимостта от банката за майчина кърма. Стана ясно, че у нас има само една подобна банка. Тя се намира в София и е единствената за цялата страна.

Попитахме и майка, която е родила преди няколко години в София.
Тя разказа, че болницата, в която е била приета - „Света София", е разполагала с единична електронна помпа за изцеждане на кърма. Младата жена обаче не е била уведомена за това, защото никой от персонала не й казал и разбрала впоследствие от приятелка.

А точно в София - 2 МБАЛ, чието родилно отделение е „болница - приятел на бебето",  от 2002г. не е взимала мляко от банката даже за надонесени деца, изтъкнаха от организацията.

От там добавиха, че всеки ден от 3 до 4 хиляди деца умират, защото се захранват по неправилния начин.

 Според Глобален алианс за защита на детското здраве фактите показват, че сертифицирането на болници като приятел на бебето е показно, но реално необходимите условия не се спазват.

Те подчертаха още, че банката за майчина кърма не разполага със средства в бюджета си за реклама. Така тя е неконкуретна да се бори за място на пазара с производителите на адаптирани млека, чиято агресивна реклама продължава, изтъкнаха още от неправителствената организация.