Остъклените тераси няма да бъдат бутани. Това стана ясно на брифинг на Прокуратурата.

По повод медийна публикация, в която се посочва, че в София се "шири масово надстрояване" и контролните органи бездействат, Върховната административна прокуратура (ВАП) се е самосезирала и възложила проверка на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) и компетентните органи в общините. Проверката не е обхванала всички общини, а само София, Пловдив, Варна, Бургас и Русе.

Компетентните органи са установили около 220 жилищни сгради от трета категория с извършвано надстрояване. ДНСК в момента извършва проверка, като установява собствеността и изисква строителните книжа по надстрояване. Надстрояване е констатирано и на около 120 жилищни сгради - четвърта категория.

Сринете циганските гета, а не остъклените балкони, настоява ВМРО

Сринете циганските гета, а не остъклените балкони, настоява ВМРО

Твърденията за събарянето на терасите било дрънкане на ръждиви тенджери

57 заповеди за премахване на незаконните надстройки са влезли в сила, като 36 от тях вече са изпълнени. Останалите 22 заповеди предстои да бъдат изпълнени.

Зам.- главният прокурор Ася Петрова направи важно уточнение, а именно, че проверката, разпоредена от ВАП, не обхваща случаите на остъкления на балкони. С оглед изменението на Закона за устройство на териториите, в сила от декември 2015 г., не се изисква разрешение за извършване на подобно надстрояване. "Остъкленията на балконите не се третират като съществено отклонение от инвестиционния проект", коментира Петрова.

Пример за незаконно надстрояване е изграждането на етажи, без да има такова разрешение.

337 по-високи сгради от разрешеното откриха инспектори в 5 града

337 по-високи сгради от разрешеното откриха инспектори в 5 града

Издадени са 57 заповеди за премахване на надстройки и покривни тераси

Петрова подчерта, че е налице известно бездействие от контролната дирекция в Столична община. Затова са депозирани предложения до Столична община за по-активно и интензивно извършване на ежеседмични проверки по спазване на Закона за устройство на териториите.

По време на брифинга бе съобщен случай, който е извън обхвата на проверката, но при който има надстрояване на т.нар. Японски хотел.

В столицата проверката е обхванала кварталите "Младост", "Люлин", "Овча купел", "Лозенец", "Красно село", "Оборище", "Средец". В София са установени 186 сгради, в които е извършено надстрояване.