Твърденията, че трябва да се събарят остъклените тераси на хората са дрънкане на ръждиви тенджери. Това заяви общинският съветник от ВМРО - Българско национално движение в София и член на Комисията по архитектура, градоустройство, жилищна политика и достъпна среда към Столичния общински съвет Карлос Контрера.

Контрера реагира остро срещу намерението на Върховната административна прокуратура (ВАП) да премахва остъклените тераси на хората. Общинският съветник смята, че Върховната административна прокуратура симулира дейност.

Първо сринете незаконните цигански гета, после се разправяйте с балконите и остъкленията на изрядните данъкоплатци, настояват от ВМРО.

337 по-високи сгради от разрешеното откриха инспектори в 5 града

337 по-високи сгради от разрешеното откриха инспектори в 5 града

Издадени са 57 заповеди за премахване на надстройки и покривни тераси

В позиция до медиите Карлос Контрера изразява учудването си от палиативната активност на (ВАП). Според него представителите на държавното обвинение удобно пропускали да реагират на знакови процеси и проблеми като незаконни административни и нормативни актове. Сега се захванали с балконите и терасите на хората. Контрера пита кога ще започнат да проверяват и да искат да бъдат съборени незаконните цигански постройки. Той е категоричен, че в циганските гета има хиляди незаконни сгради, но за тях няма нито дума, нито ред. Вместо това ходили да проверяват на баба Пена остъклението в кв. "Дружба" например, възмущава се Карлос Контрера.

Той смята, че това е несериозно, тъй като разрешение за строеж не се изисква за остъкляване. Именно такава била разпространяваната от ВАП информация. Контрера припомня на прокуратурата, че в Закона за устройство на територията (ЗУТ) в чл. 151 е ясно записано, че не се изисква разрешение за строеж за остъкляване на балкони и лоджии.

Карлос Контрера пита балконите на хората ли са най-големият бич на незаконното строителство. Настоява да разбере още това ли е обществен проблем номер 1 в сферата на устройство на територията. Според него зад гръмките фрази и уж внушителните цифри личи безсилието на една институция да решава генерални въпроси.

Общинският съветник обяснява, че от изложението на ВАП е разбрал, че са проверили над 4000 сгради. Той пита за останалите сгради. Според Контрера подобно симулиране на дейност е вредно за държавата. Той подчертава, че в София има около 80 цигански гета. Освен това там незаконно се изграждали водопроводи. На година се крадели 3 млн. куб. метра вода.