Всички пациентки, които са в пременопаузална фаза, имат хормонозависими тумори и отговарят на критериите, ще получат лекарствения продукт золадекс, независимо от възрастта си.

Министерството на здравеопазването не е въвеждало възрастово ограничение за изписване и отпускане на лекарството. Определените от Централната комисия към МЗ критерии са съобразени с международните стандарти.

Тази позиция на МЗ бе потвърдена на заседание на Централната комисия към МЗ за повторно утвърждаване и конкретизиране на критериите за лечение със золадекс и разясняване на неправилното тълкуване за възрастови ограничения.

Разделянето на жените с рак на млечната жлеза до и над 35 години не е критерий за отпускане на лекарствения продукт, а само показва част от рисковите категории – всички жени до 35 години влизат в групата на болни със среден и/или висок риск и ако туморът е хормоночувствителен, пациентките подлежат на лечение със золадекс. И жените над 35 години с активна яйчникова функция и хормоночувствителен рак на млечната жлеза също подлежат на такова лечение при наличие на индикации.

За да се осигури ритмичността на получаваните по централна доставка лекарствени продукти, МЗ предприе мерки по изменение на Наредба №34, в резултат на които лекарствени продукти за лечение на трансплантирани пациенти и продуктът золадекс за лечение при рак на млечната жлеза преминаха на поименно отпускане по протоколи.

Поименното разпределяне на лекарствата от Централната комисия към МЗ, на базата на изготвени от нея критерии, започна от юни.