Хората със заболявания, за които на този етап от развитието си медицината не може да направи повече, няма да бъдат преосвидетелствани.

Това предвиждат проектите на новата Наредба за медицинската експертиза и новият Правилник за устройството и организацията на работа на органите на медицинската експертиза и регионалните картотеки.

Целта на промените е да се съкрати срокът за получаване на медицинска експертиза и да се увеличи контролът над издаването й, съобщи zdrave.net.

Промените предвиждат още да се съкрати срокът за получаване на експертните решения на ТЕЛК и НЕЛК. Това ще стане чрез пренасочване на част от пациентите към новите органи на медицинската експертиза - детските експертни лекарски комисии (ДЕЛК).

Те ще се разкрият към многопрофилните болници в областните градове и София. При освидетелстването на децата до 16 години ще се определят видът и степента на увреждане.

Същите правила ще важат и за пенсионерите. Това ще скъси чувствително сроковете за произнасяне на експертните решения на ТЕЛК и НЕЛК. На хората в трудоспособна възраст ще бъде определяна степен на трайно намалена работоспособност.

Освен това в състава на общите лекарски консултативни комисии ще могат да се включват невролози и неврохирурзи, както и специалисти по очни и детски болести, когато липсват възможности за изграждане на съответните специализирани комисии.
Това ще скъси пътя на пациентите до медицинската експертиза, смятат от министерството.

Също така ТЕЛК-овете с натоварен график ще могат да увеличават щата си, когато броят на хората за освидетелстване се повиши, но не е достатъчен за създаване на нова комисия. Лекарите от ДЕЛК, ТЕЛК, както и от териториалните поделения на НОИ ще минават при задължителни курсове за квалификация в НЕЛК всяка година.

Проектодокументите са разработени от експерти на здравното и социалното ведомства, НЕЛК, НОИ, касата, РЦЗ-тата и представители на неправителствени организации на хората с увреждания, информират от МЗ.