По обективни причини не мога да ви разкрия подробности от кухнята. Това заяви градския прокурор на София Николай Кокинов по повод изчезването на бизнесмена Киро Киров.

Причината е да не се застраши живота му.

На въпрос разследва ли се версията отвличането да е инсценировка, Кокинов отговори - „Докато не бъде намерено лицето, всякакви версии са възможни".

Относно друга версия - че Киров е отвлечен заради дългове, градският прокурор каза - „Версия има, но данни при нас не са постъпвали".

Официално Киров не е напускал държавата, каза още градският прокурор на София.

Относно големия брой неразкрити случаи на отвличания Кокинов заяви: „Причините са комплексни".
Случаите се разкриват, както той обясни, от оперативните служби, а не от прокуратурата.

„За последните няколко години този тип престъпления се увеличават", посочи още Николай Кокинов и уточни, че около 15 години затвор е наказанието за това престъпление.

От думите му обаче стана ясно, че заради малкия процент разкриваемост прокуратурата няма практика в този тип дела.

Междувременно: 19-годишно момиче беше отвлечено от дома си в Първомай.

Още...

През последните 3 години, каза още Кокинов, се е работило едва по петнайсетина дела за отвличания. Част от тях са прекратени, а други са висящи.

В отговор на журналистически въпрос, възникват ли съмнения в прокуратурата за участието на полицаи в отвличанията, Кокинов отговори: „Ние не сме идеалисти и мечтатели".

„Не бих казал, че МВР е абдикирало от функциите си", заяви още той, но подчерта, че във ведомството има проблеми и това по всяка вероятност демотивира състава му.
„Всички виждаме - има проблеми в МВР", допълни Кокинов.

Припомняме, президентът на КИРОВ АД от петък вечерта е в неизвестност. Семейството му е уведомило полицията за това в събота на обед.

Пред къщата на Киров в Банкя е открит отключен джипът му, а съседи твърдят, че са видели в петъчната вечер друг джип да потегля от там с мръсна газ.

За момента органите на реда работят по всички версии, включително и отвличане.