Няма опит за убийство срещу ДПС депутата Делян Пеевски. Това потвърди главният прокурор Сотир Цацаров преди днешното заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Той призна като грешка факта, че има повдигнати обвинения срещу тримата задържани - Венцислав Върбанов, Георги Христов и Красимир Методиев, като вече е сигурно, че няма никакви доказателства, които да подкрепят тезата, че е имало опит за убийство.

Убит няма, значи няма и убийци, заключи Цацаров.

По думите му обаче има вероятност да може да се говори за извършване на определени действия по незаконни проследявания на лицето Пеевски.
Най-вероятно прокуратурата ще оттегли обжалването си спрямо тримата задържани и се предполага, че обвинението в опит за убийство ще бъде снето. Има възможност то да бъде трансформирано в друго по-леко обвинение.

Няма събрани доказателства до момента, че Венцислав Върбанов, Георги Христов и Красимир Методиев са извършили опит да убият Делян Пеевски. Това заявиха по-рано днес от прокуратурата.

Става ясно, че Апелативна прокуратура София писмено оттегля частния протест на Софийска градска прокуратура срещу решението на съда да пусне тримата на свобода, без каквато и да е мярка за неотклонение.

По повод депозирания от наблюдаващия прокурор частен протест (срещу освобождаването на тримата, б.р.) ръководството на прокуратурата е възложило на прокурори от Апелативна прокуратура София и Върховна касационна прокуратура да проучат делото.

Установи се, посочват апелативните прокурори, „че доводите на СГП не могат да бъдат споделени и липсват основания за поддържане на протеста, тъй като въз основа на събраните до момента доказателства не може да бъде направено обосновано предположение, че тримата обвиняеми са извършили престъплението, в което са обвинени".

Междувременно стана ясно, че в МВР са пестеливи на коментари за изказването на главния прокурор Сотир Цацаров, че е грешка да се повдигнат обвинения на „килърите" на депутата Делян Пеевски.

Всички действия са съгласувани и са под ръководството на прокуратурата, обясни вътрешният министър Цветлин Йовчев. Повдигането на обвинения, по думите му, е в правомощията на прокуратурата. Няма разминаване между нас и прокуратурата, категоричен бе той.

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров пък обясни, че действията на органите на МВР са вследствие на постъпил сигнал за покушение срещу Пеевски. Кога е започнало разследването, той не каза, нито даде повече подробности за ползваните СРС-та по делото.