Десислава Атанасова изтъкна, че от 21 март 2012 г. е на длъжността здравен министър и се похвали, че екипът й е свършил доста неща, „въпреки че секторът е нерегулиран".

Здравният министър в оставка представи отчета за извършеното в здравното министерство и обяви какво предстои.
Припомняме, тя е четвъртият здравен министър в кабинета „Борисов".

Тя отбеляза, че реформата в болничната помощ не се е състояла, но припомни, че още като е заела поста, е обявила, че няма време за големи реформи.
Според нея обаче системата остава стабилна, няма да има хаос и лошо наследство, след като си тръгне от поста.

Здравният министър в оставка подчерта, че за да се случат големи промени, е необходим консенсус - обществен, политически и в съсловните организации.

По думите й са създадени условия с 2% да бъдат намалени надценките за търговците на едро и дребно с наредбата за цени и реимбурсиране.

Тя отбеляза, че създаденият по време на нейното управление национален съвет за цени и реимбурсиране ще заработи при служебното правителство, защото се предвижда той да започне дейност от 1 април.
Атанасова допълни, че служебното правителство ще вземе решения за председателя и членовете на съвета.

Здравният министър в оставка не пожела да си даде оценка като министър, за разлика от други свои колеги, оценили се с „отличен".

Атанасова изтъкна, че през 2012 година е започната работа по интегрираната информационна система, която ще позволи информационен поток между лечебните заведения и МЗ, както и да се следят показателите на здравето на населението.
Министърът в оставка посочи, че системата ще е готова до края на тази година и че с нея трябва да се ангажира и служебният министър.

Като друг голям успех тя изтъкна осигурените 15 милиона лева за асистирана репродукция за 2012-2013 година.
От подадените над 4 000 молби, одобрени са 3 830 и са финансирани 3 771 процедури, което е с 200 повече в сравнение с 2012 година, подчерта тя.

Атанасова допълни, че чрез комисията за лечение в чужбина е осигурено лечение то на 49 български граждани над страната над стойност 1,5 милиона лева, а 77 граждани са насочени за лечение в България.

Атанасова подчерта, че през последните две години са осигурени средства за много български граждани с мозъчни аневризми.
„Дадохме шанс на тези хора да живеят", подчерта тя.

Като успех тя набеляза и отмяната на лимита за лечение на деца, благодарение на което 715 деца са подпомогнати, от които над 300 в чужбина и около 300 в България. Общата стойност за това надхвърля 10 милиона лева.

Като стъпка в правилната посока тя посочи повишаването на заплащането за нощен труд и отбеляза, че това е благодарение на подписването на колективния трудов договор.

Като по-значими предстоящи събития в сектора Атанасова открои очакваното заработване на инсталация за изотопи във Варна. Те ще се произвеждат на място и ще се влагат в лечение и диагностика.
„Следващата инсталация ще е в София", изтъкна здравният министър в оставка и припомни, че тя е с финансовата подкрепа на САЩ и АЕЦ „Козлодуй". Вече има и разрешително за строеж.