Събиране на мнозинство за обсъждане на поведението на главния прокурор в рамките на допустимата дисциплинарна процедура пред Висшия съдебен съвет изглежда немислимо в настоящия момент.

Това заяви пред БНР Атанаска Дишева, член на съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС).

"С оглед мнозинството, което имаше при избора на главния прокурор, и на публично изразените позиции, събиране на подобно мнозинство за мен изглежда абсолютно немислимо към настоящия момент. А това е мнозинство, единствено необходимо за иницииране на процедурата. Иначе са необходими 17 гласа, за да бъде отправено искане до президента", поясни Дишева в коментара си по темата има ли основание за етична проверка на поведението на главния прокурор.

Тя поясни, че не знае да има промяна в становищата на някои от членовете на ВСС към личността и поведението на главния прокурор.

Дишева очаква на пленума на ВСС да се проведе дебат по същество.

Гешев показва за "пореден път", че никой не е над закона

Гешев показва за "пореден път", че никой не е над закона

Той благодари за позицията на Американското посолство

Прокурорската колегия на ВСС излезе с декларация с призив и настояване пленумът на ВСС да формира позиция по повод безпрецедентната атака срещу независимостта на съдебната власт.

Вероятно ще има предварително подготвен документ, по който ще се дебатира, каза Атанаска Дишева.

Относно демонстрираната масова подкрепа за главния прокурор от различни прокуратури и могат ли магистрати да коментират президента и неговата функция, тя заяви, че това не е в рамките на поведението, което магистрати би следвало да имат.

"Ако подобно говорене беше насочено срещу главния прокурор, точно той или негов представител, или говорител, веднага щеше в публичното пространство да обяви, че това е политическо говорене, което е напълно недопустимо за магистрат. Знаете, че неведнъж главният прокурор обвинява различни лица в политическо говорене. От друга страна неговото говорене, в голяма степен и поведение, сочи точно същото", коментира Дишева.

Гешев се превърнал в трън в петата и на опозицията, и на ГЕРБ

Гешев се превърнал в трън в петата и на опозицията, и на ГЕРБ

С нескопосаните си действия главният прокурор започнал да вреди дори на сложилите го на поста

"Подобна масова подкрепа или актове, с които излизат - от първия магистрат, от ръководителя на съответната прокуратура до последния служител, с декларация в подкрепа, е дежа вю", смята Дишева, според която нищо - "нито в лексиката, нито в маниера на действие или масовостта на подкрепата не е променено от времето, когато течеше процедурата за избор на главния прокурор".

"Подобен начин на поведение е характерен за едно друго време, не за сегашното. Такова масово изразяване на подкрепа към ръководителя на една централизирана структура, каквато е прокуратурата, по-скоро навежда на извода, че става въпрос за сериозна организация, смея да твърдя - дори за някаква институционална зависимост и натиск върху лицата, които го подкрепят", отбеляза още Атанаска Дишева.

Румен Радев сочи изхода: Оставка на правителството и главния прокурор

Румен Радев сочи изхода: Оставка на правителството и главния прокурор

Европа няма право да гледа Български с широко затворени очи