Директорът на дирекция „Бюджет" в НЗОК Жени Начева коментира че приходите на болниците няма да спаднат, защото бюджетът на НЗОК спрямо 2007 г. е увеличен с 215 млн. лв.

За болничната помощ допълнителните средства са над 150 млн. лв. В началото на годината обаче тези пари не могат да бъдат разпределени предварително, защото не се знае къде какъв обем дейност може да бъде отчетена.

„Ако ние разпределим сега прогнозни бюджети, те ще бъдат усвоени и в средата на годината ние няма да знаем къде са лекували пациенти и къде помощта е оказана съобразно изискванията на касата", обясни Начева.

Жени Начева заяви, че лекарите не могат да сключват повече от един договор, защото иначе ще работят на няколко места едновременно и ще присъстват фиктивно при лечението на пациентите. Тя добави, че се допускат изключения при някои общински и малки болници.

Това обаче означава, че ще са необходими двама лекари на по половин работен ден, които да работят по лечението на пациента. Заради това изискването няма да се отрази на лечебните заведения, които имат недостиг на специалисти.

Няма да се стигне до фалити и закриване на болници", бе категоричен представителят на НЗОК.