От днес Националната здравно-осигурителна касазапочва да заплаща лекарствата за домашно лечение на здравно осигурените по новия лекарствен списък.

Фармацевтите вече обявиха, че много от лекарствата няма да бъдат достъпни за пациентите.

На първо време редица лекарства няма да бъдат предлагани изобщо, тъй като няма яснота относно процедурите по новия списък.

Новият списък не е представен твърдят още аптекарите.Преди месец и половина фармацевтите организираха мълчаливи протестиименно по отношение на новия позитивен лекарствен списък и факта, че той функционира паралелно с друг, по който работи НЗОК.  

Припомняме до края на месеца всички здравно осигурени могат да сменят личния си лекар. Пациентът може да избере общопрактикуващ лекар на територията на цялата страна, без да се налага лично да се отписва от листата на досегашния си лекар.

Това се извършва по служебен път. За да смени лекаря си пациентът трябва само да закупи регистрационна форма за постоянен избор и да я занесе попълнена при новия общопрактикуващ лекар.

В районните здравноосигурителни каси гражданите могат да намерят информация за лекарите сключили договор със Здравната каса.