Още 500 бебета ин-витро ще се родят до края на тази година, прогнозират от Фонда за асистирана репродукция.

За целта са отделени около пет милиона лева. За две години откакто Фондът съществува, чрез изкуствено оплождане са родени 1000 бебета. В този период за средства от фонда са кандидатствали 14 000 жени, като одобрените са 9200.

Процентът за успеваемост за клинична бременност е 20, а процентът за родили деца е 15%, посочи д-р Николай Лалев, директор Фонд за асистирана репродукция.
Това съвпада напълно с изискванията пред акушеро-гинекологичните болници, така че договорите с тях няма да бъдат прекратявани, изтъкна специалистът.

Процентът на успеваемост, обаче, зависи и от възрастта на жените, обясни той и добави - колкото по-рано се обърнат към Фонда, толкова по-добре.

Сериозен проблем пред майките, които искат да забременеят ин-витро, са и малкото донори на яйцеклетки.
Лошото е, че все повече жени в репродуктивна възраст имат нужда от донорски яйцеклетки заради изчерпан яйчников резерв, отбеляза Стефка Сарафова от сдружение „Зачатие".

Около 200 000 са двойките, които не могат да заченат естествено, според данни от 2002 година. За съжаление статистика не се води, а поне 10% от тях имат нужда именно от донорска яйцеклетка.