Самоделно взривно устройство е обезвредено в столичния ж.к. "Младост 1", съобщават от пресцентъра на МВР.

В полицията към 8.40 часа тази сутрин е постъпил сигнал за забелязана съмнителна кутия, от която стърчат жички. Кутията била оставена до оградата на новострояща се сграда в ж.к. "Младост 1".

Районът е бил отцепен незабавно. При проверката е установено, че се касае за самоделно взривно устройство. То е обезвредено от Специализиран отряд за борба с тероризма (СОБТ).

От полицията допълват, че в района се извършва оглед. Случаят се разследва.

Пред News.bg от пресцентъра на МВР обясниха, че строежът се намира в района на блок 70 в комплекса. На този етап не може да се посочи какво точно е съдържанието на самоделката, тъй като огледът продължава. 

БНР съобщи, че самоделната бомба е открита от работници между 7.30 и 8.30 часа. Те са подали сигнала в полицията. След обезвреждането бомбата е иззета за анализ.

По непотвърдена информация става въпрос за 200 грама тротилов еквивалент. Експерти обясняват, че това служи по-скоро за сплашване, а не за убиване.

Бомбата е била поставена на 10 метра от детска градина "Зорница", която се намира в района. Родители разказват, че сутринта е било пълно с полиция, а районът - отцепен.

Сега полицейските блокади са вдигнати и детската градина вече работи нормално.

По-рано БНР съобщи, че до строеж в столичния кв. "Младост" 4 е открит кашон със съдържание, наподобяващо взривно устройство. Заплаха за живеещите в квартала няма. 

Полицията е отцепила мястото. Кашонът е оставен близо до строеж, срещу който имаше протести.

По информация на радиото, служителите на реда са открили в кашона бутилки, стърчащи жици и часовников механизъм. Предстои да се изясни дали става въпрос за истинска или бутафорна бомба.