Домовите кражби са едни от най-честите престъпления у нас. Годишно хиляди българи стават жертва на посегателства върху тяхното имущество. В най-честите случаи това са мобилни телефони, лаптопи, пари, бижута или иначе казано - всички ценни вещи, които съхраняваме вкъщи.

Идващите коледни и новогодишни празници са дългоочаквани от всички, в това число и крадците. По празниците често хората от градовете тръгват на път, за да празнуват заедно с близките и роднините си. Обирджиите наричат това време от годината "златното време".

Според статистиката на МВР загубите само в София от домови кражби възлизат на около 250 000 лв. месечно. Само за един месец в столицата средно се разбиват около 200 жилища.

Практиката на крадците е да продават открадната техника по интернет няколко месеца след удара, така че техниката да не бъде припозната от жертвата или органите на реда. Други крадци направо продават "заработеното" в заложни къщи. Това затруднява полицията при намирането на откраднатите вещи, защото хората рядко помнят серийните номера на телевизорите и лаптопите си, например.

Началникът на сектор "Престъпления срещу собствеността" в Столичната полиция Николай Нотов заяви пред БНР, че в столицата най-привлекателни за крадците са южните квартали. Смятало се, че там живеят по-заможни хора, обясни Нотов.

Откраднаха 1.5 млн. лв. от бизнесмени в София

Откраднаха 1.5 млн. лв. от бизнесмени в София

Крупният обир е станал в столичния квартал "Бистрица"

"Факт е, че хората пътуват по това време на годината и това е рисков момент и трябва да се вземат мерки, за да не се допуска извършването на кражби", обясни Нотов. По думите му най-важно е хората да не оставят пари и ценности вкъщи.

Полицаят препоръча и хората да не афишират заминаването си, както и да намерят съсед, който да наглежда жилището им, докато са на почивка за празниците. Според Нотов е важно хората да станат по-съпричастни и бдителни при съмнителни лица или автомобили, които им правят впечатление, и да подават сигнали.

Според специалиста една кражба не отнема много време. Най-често се крадат пари в брой, златни накити, часовници, електронни уреди, таблети, телефони и телевизори.

Нотов обясни и че честа практика при крадците е да наблюдават дейността на жертвите си в социалните мрежи. Крадците дебнат за хора, които се хвалят, че не са у дома за празниците.

"Извършителите гледат как изглежда отвън жилището. Дали е санирано, дали е с нов вид, дали вратата е прилична и си правят изводи, че евентуално хората може да са по-състоятелни", добави Нотов.

Какво да правим с електроуредите при по-дълго отсъствие от дома?

Какво да правим с електроуредите при по-дълго отсъствие от дома?

Някои уреди харчат ток без да се използват