Коледните и Новогодишните празници често стават причина да отсъстваме по-дълго от домовете си. Хората заминават при близки и роднини в града или провинцията, за да празнуват зимните празници заедно и сплотено. Какво обаче трябва да знаем, когато оставяме домовете си празни за по-дълъг период от време?

Относно потреблението на електроенергия и режима на електроуредите през големите отпуски от дома от електроразпределителното дружество ЕВН съветват гражданите за факторите, които влияят на потреблението на електроенергия, дори и при отсъствие от дома.

Когато занимаваме за по-дълго време на първо място трябва да изключим всички електроуреди, които не е необходимо да работят докато отсъстваме. Важно е да се знае, че уреди като хладилник или фризер, които не винаги е подходящо да се изключват, ще продължат да консумират електроенергия.

Когато ще отсъстваме от дома за по-дълго време трябва да изключим от щепсела уреди като телевизор, аудио-уредба, монитор и подобни, защото и в режим на stand-by те ще продължат да консумират електроенергия.

Хубаво е също така да се уверим дали външни хора нямат достъп до електрически контакти, които са част от електрическата инсталация на дома. В този и подобни случаи е хубаво преди да тръгнем от дома, да запишем показателите на електромера си и да сравним данните с тези, които ще видим след празниците.

Ето и някои съвети за рационалното използване на електроенергията в дома:

  • Не покривайте и не преграждайте отоплителните уреди с мебели или тежки завеси, за да не спирате топлината, която отдават в помещението.
  • Намалявайте градусите на отоплението през нощта и когато отсъствате от дома. Избягвайте да ги изключвате напълно, защото така стените на жилището изстиват и в последствие уредите консумират повече енергия, за да достигнат отново желаната висока температура.
  • При закупуване на климатик съобразете мощността на уреда с големината на помещението, което ще охлаждате / отоплявате.
  • Използвайте тенджера с диаметър, съответстващ на този на котлона. Можете да намалите времето за готвене като покриете тенджерата с капак, ползвате тенджера под налягане и не отваряте фурната по време на печене.
  • Не поставяйте хладилник/фризер в близост до отоплителен уред или под пряка слънчева светлина.
  • Използвайте пълния капацитет на пералнята.
  • Използвайте енергоспестяващи крушки.
  • Телевизорът, аудио уредбата или DVD плейърът могат да бъдат големи консуматори на електроенергия, дори когато не ги използвате, а са в състояние на stand-by режим. Ако е възможно, изключвайте ги напълно от щепсела.