Вече близо месец десетки граждани се събират пред сградата на Висшия съдебн съвет (ВСС) с искане на оставка на члена на съвета Камен Ситнилски.
И тази сутрин викове „Ситнилски вън" и „Оставка" огласиха района около ВСС, където кадровиците се събират на извънредно заседание в 9.30 часа.

Недоволните граждани, предимно младежи, са подготвили и некролог със снимката на Ситнилски. Най-отгоре с големи букви е написано „В памет на съдебната система".
Прави се уточнението, че на 25 юли се навършват 40 дни откакто хората искат да защитят длъжността, която Камен Ситнилски узурпира и предаде.

На некролога е изписано и че Ситнилски е предал честността на правосъдието и доверието към съдебната система.
Припомняме, от ВСС изразиха надежда Ситнисски сам да подаде оставка. Той обаче категорично отказа да го направи.

Всички влизащи в сградата бяха освирквани от протестиращите. Главният прокурор Сотир Цацаров обаче получи бурни аплодисменти. Той беше посрещнат и с викове „Браво, най-добрият".

ВСС образува дисциплинарно производство срещу Камен Ситнилски
Още...

"Това е идиотия пълна", коментира Цацаров по повод облепената с некролози на Камен Ситнилски улица.
"Каквото и да се случва по отношение на Камен Ситнилски, както и каквото и да се случва вътре във ВСС, това е възможно най-нелепата форма на изразяване на как да го нарека... някаква режисура", заяви главният прокурор.
Това не оправдава в моите очи нещата, за които Камен Ситнилски е обект на дискусия във ВСС, поясни още той.

По време на днешното заседание на ВСС ще бъде разгледано предложение за образуване на дисциплинарно производство срещу Камен Ситнилски, апелативният прокурор на Бургас Емил Христов и окръжният прокурор на Хасково Иван Ванчев.

Шефът на етичната комисия към ВСС Ясен Тодоров също коментира некролозите: „Това е отвратителна история. Не искам да коментирам такива неща, това са пошли работи, ние действаме както повелява законът."
По думите му, най-нормалното е да се мине през дисциплинарно производство.
За това дали Ситнилски трябва да продължи да е член на Съвета, докато приключат нещата, Тодоров обясни, че има опция за временно отстраняване на Камен Ситнилски като член на Съвета.
По отношение на протестиращите, които вече няколко седмици са пред вратата на Съвета, Тодоров запита: „Мислите ли, че на нас ни е приятно да работим под тази обсада и под псувни?"