Тютюнопушенето е рисков фактор за повече от 25 заболявания. България е сред водещите страни в Европа по потребление на цигари на човек от населението, с изключително високо равнище на тютюнопушенето сред младежите.

Тютюневият дим съдържа над 4000 вредни вещества и носи много висок здравен риск за рак на белия дроб, сърдечно-съдови и дихателни заболявания.

Пасивното тютюнопушене също е сериозен рисков фактор за остри и хронични респираторни заболявания, намалена белодробна функция при децата и младежите, увеличени респираторни оплаквания при възрастните.

Тези факти бяха изнесени на организирания днес от Министерството на здравеопазването семинар с журналисти на тема: „Ролята на медиите за ограничаване на тютюнопушенето и въвеждането на пълната забрана за тютюнопушене на обществените и работните места в България".

Тютюнопушенето е напълно забранено в Скандинавските държави, Ирландия, Англия, Франция, Малта и др. В Испания и Италия също е въведена забрана, с изключения на някои от видовете заведения.

В своята презентация д-р Лангер изтъкна значението на подкрепената от медиите широка разяснителна кампания, насочена към обществеността за вредността на тютюнопушенето.

От 53% в подкрепа при започване на кампанията през 2005 г., за две години този процент се е повишил до две трети за забрана на тютюнопушенето на обществени места. Идеята се подкрепя и от две трети от всички политически партии.

Това е от голямо значение за формиране на обществената нагласа против тютюнопушенето, в подкрепа на медицинските данни с политически послания.

Д-р Лангер подчерта, че за успеха на усилията да се приеме Закон срещу тютюнопушенето е допринесъл и приложеният модел на национална кампания за спиране на тютюнопушенето „Спри да пушиш и спечели", привлякъл за свои съмишленици най-големите известни компании в Германия, както и непушачите.

Пасивното пушене застрашава човешкия живот, категорична е д-р Лангер.
25,5 млн. души, посещаващи развлекателни центрове, 8,5 млн. служители, работещи в замърсена работна среда и 1 млн. служители в заведенията за хранене и развлечения са застрашени от съдържащия от 70 до 100 различни вида канцерогенни вещества тютюнев дим.

Вследствие на него само в Германия годишно умират повече от 3 хил. души. Пасивното пушене е с особено вредни последици за малки деца и подрастващите. То убива повече хора, отколкото незаконните наркотици, азбестът, болестта на лудата крава и вирусът на смъртоносната атипична пневмония взети заедно.

В Германия успехът на работата с медиите срещу тютюнопушенето вече даде резултат, съобщи д-р Мартина Лангер. В страната действат 17 различни закона срещу тютюнопушенето - един федерален, забраняващ тютюнопушенето във всички федерални сгради, както и в превозните средства, и 16 национални закона, забраняващи тютюнопушенето на обществени места и заведения за хранене и развлечения.

Програмата на семинара включи и втори панел - контролът върху тютюна и опитът на Германия и Ирландия. В него взеха участие представители на държавните институции - министерства и агенции, неправителствени организации, сдружения на работодатели и др. Основното заключение направено по време на втората част бе, че само строгите мерки на контрол върху тютюна могат да намалят тютюневата епидемия.

44,4% са пушачите у нас