Общинският съветник от АБВ Христо Гичев от Велики Преслав е вече с влязла окончателно в сила присъда от 5 месеца затвор условно и глоба 1000 лв.

Решението е на Висшия касационен съд, което потвърждава решението на предходната инстанция.

До 2010 г. Христо Гичев беше шеф на сектор "Арести", припомня БТА.

При операция на ГДБОП на 16 декември 2010 г. обаче бе обвинен, че покровителства бандата на Петър Стоянов – Сумиста – т.нар. „Килърите”. Припомняме, в началото на месеца бяха прочетени окончателните присъди и по това дело.

Обвинението бе, че позволявал на Сумиста да върти телефони от служебния му кабинет.
В хода на съдебното дело срещу Гичев тези обвинения отпаднаха, но той бе обвинен за направилно съхранявано законно оръжие и боеприпаси.

При претърсване в дома му антимафиотите бяха намерили боеприпаси и законен пистолет с осем патрона, който бил предаден доброволно от съпругата му. Оръжието не било съхранявано по надлежния ред в огнеупорна каса, а в пригоден тайник.

През февруари 2014 г. заради патроните Гичев получи присъда от една година затвор с 3 г. изпитателен срок от Варненския окръжен съд. При обжалване в Апелативния съд във Варна втората инстанция потвърди частично осъдителната присъда, като измени срока на наказанието - 5 месеца затвор.

Бившият шеф на ареста беше оправдан по обвинението за придобиването на боеприпасите, а получи наказание само за тяхното държане.

Към момента на провеждане на местните избори през миналата година Христо Гичев беше с чисто съдебно минало и нямаше пречка да бъде обявен за избран за общински съветник във Велики Преслав с листата на АБВ.