Трите доживотни присъди по делото „Килърите” са потвърдени от Варненския апелативен съд, съобщават от пресслужбата на институцията.

Апелативните магистрати са потвърдили присъдите на Шуменския окръжен съд за Петър Стоянов, Васил Костов и Георги Вълев. Тримата са осъдени на доживотен затвор без право на замяна. Те са признати за виновни за убийствата на търновския адвокат Петър Лупов и на шуменския бизнесмен Румен Рачев.

Припомняме, че през декември 2013 г. шуменските окръжни магистрати признаха вината на Петър Стоянов - Сумиста, Васил Костов - Кеца, Янко Попов - Туцо, на бизнесмена от Търново Георги Вълев, на бившия полицай Петър Атмаджов и на хижаря Райчо Стойнев за убийствата на Борислав Георгиев - изпълнителен директор на „Атоменергоремонт“, на търновския адвокат Петър Лупов и на шуменския бизнесмен Румен Рачев. Рачев бе убит на 3 юли 2009 година.  

Престъпната група бе осъдена също за палежи, побои, лихварство и за притежание на незаконни оръжия. Янко Попов, Райчо Стойнев и Петър Атмаджов получиха по-леки присъди.

В края на февруари 2014 година Варненският апелативен съд отмени присъдата на шуменските магистрати в частта за убийството на Борислав Георгиев и оправда подсъдимите за това деяние. Втората съдебна инстанция призна вината на Петър Стоянов, Васил Костов и Георги Вълев да са подпомагали с действия убийствата на Петър Лупов и на Румен Рачев и им наложи наказания „доживотен затвор” при „специален” режим в затвор от закрит тип.

За същите престъпления съдът намали присъдата на Янко Попов от 17 на 15 години затвор и на Райчо Стойнев, съден само за помагачество за убийството на Румен Рачев. Наказанието на Стойнев бе намалено от 15 на 7 години затвор.

През 2015 г. Върховният касационен съд отмени присъдата в частта за убийствата на адвоката Петър Лупов и на бизнесмена Румен Рачев. Затова варненските апелативни магистрати разгледаха за втори път казуса в 8 заседания. Бяха разпитани 10 свидетели и едно вещо лице.

С днешното си решение Варненският апелативен съд е отменил първоинстанционната присъда като е оправдал Райчо Стойнев за това, че е действал в съучастие с Петър Стоянов, с Георги Вълев, Васил Костов, Янко Попов, Георги Трифонов и Владимир Филев и е улеснил извършването на убийството на Румен Рачев.

Съдът е отменил присъдата и в частта, с която Стойнев е осъден да заплати солидарно с другите подсъдими обезщетение в размер общо на 650 000 лева за претърпените неимуществени вреди на наследниците на убития шуменски бизнесмен.

Янко Попов е оправдан от Варненския апелативен съд по обвинението, че е помагал за убийството на Румен Рачев. Магистратите измениха присъдата му и намалиха срока на наказанието му от 17 на 10 години затвор. Попов ще заплати 943,92 лв. разноски за съдебно-медицинска експертиза и солидарно с другите подсъдими разноските по делото, които възлизат на 739,99 лв.

Присъдата на Варненския апелативен съд подлежи на касационна проверка в 15-дневен срок пред ВКС.

Атмаджов вече е изтърпял присъдата си и е на свобода. Янко Попов също е изтърпял 5-годишната си присъда за участието си в престъпната група на „Килърите”.