Софийски градски съд остави в ареста 17-годишният Антон Ангелов, съобщи БНР.
Той и съученичката му Янка Младенова са обвинени в жестокото убийство в "Люлин" на 19-годишната Севилия Райчева.

Мярката се гледаше по жалба на обвиняемия, който поиска по-лека мярка за неотклонение.

В мотивите си съдът посочва, че Антон Ангелов трябва да остане в ареста, тъй като от събраните доказателства става ясно, че убийството, за което е обвинен, е извършено по особено жесток и мъчителен за жертвата начин.

Освен това Ангелов е криминално проявен и вече има висящо производство. Според прокурора по делото Пламен Панайотов, фактът, че младежът не съжалява за извършеното, означава, че той все още е опасен с поведението си.

Това е една от причините прокурор Панайотов да поиска от съда потвърждаване на мярката му за неотклонение.

Защитникът на Ангелов твърди, че клиентът му е набеден от МВР.
„МВР съобщава неща, които в последствие се оказват или неверни, или недоказани", коментира юристът.

Той твърди, че Антон не е правил самопризнания и няма негови признания, документирани по съответния ред.
Освен това в мотивите си, с които поиска по-лека мярка, защитникът посочва влошено заболяване - касае се за вид невменяемост, заради която той може да бъде освободен от наказателна отговорност.
Мярката може отново да бъде обжалвана или протестирана в законовия срок пред САС.

Припомняме, Янка Младенова и Антон Ангелов са обвинени за убийството на 19-годишната Севиля Райчева в столичния квартал "Люлин". Според държавното обвинение двамата са влезли в дома й, когато Севиля била сама.

На предишното съдебно заседание пред САС, стана ясно, че ударите са нанасяни с нож в тялото на жертвата по брутален и безчовечен начин. До убийството се стигнало след като Антон и Янка искали да откраднат около 10 грама златни бижута - единствената ценност на жертвата.
Според съдебния състав тогава, това безспорно води до завишена степен на обществена опасност, както на самото деяние, така и на двамата обвиняеми.