Срещу мен се води кампания от обвинението и от ОДМВР. Това обяви обвиняемият за дойното убийство в Ботевград Владимир Пелов пред Софийския окръжен съд.

Припомняме, на 25 март вечерта в центъра на Ботевград бяха застреляни двама братя Цветан и Марко Петрови. При откриването на труповете в ромската махала в Ботевград възникна напрежение, а после стана ясно, че и двамата убити са криминално проявени.

Вчера стана ясно, че е задържан и с повдигнато обвинение Владимир Пелов. Както пише в съобщението на прокуратурата, деянието е извършено в условията на опасен рецидив, след като лицето е било осъждано за тежко умишлено престъпление, а именно грабеж, придружен с опит за убийство.

Припомняме, през 2011 година Пелов със свой авер обра златарско ателие в Ботевград. По време на бягството Пелов стреля по полицай и отвлече кола заедно с шофьора. После се скри в Ботевградския балкан и дни наред бе издирван от полицейски хайки.

Пелов остава в ареста, реши днес в късния следобед съдът. Основният мотив на Темида е, че по ръцете, суичъра и главата на Пелов са открити капсулни частици. Двама очевидци са видели стрелеца на убитите братя и са описали телосложението му като това на Пелов.

Според съда има реална опасност Пелов да се укрие и извърши друго престъпление. За този извод на съда допринесоха и данните, че Пелов е нарушавал наложената му по друго дело мярка „домашен арест“.

Пелов отрече да е убил двамата братя и твърди, че въобще не се е познавал с тях. „Аз съм бил 13 години в затвора и 4 години в ареста. Когато съм бил навън, тези момчета са били на 15 години“, коментира пред медиите той.

„Нямам никакъв мотив да ги убивам“, категоричен бе Пелов. Той заяви, че преди около месец в Ботевград започнали да се разпространяват анонимни листовки, в които го обвиняват, че е замесен в „бомбен атентат“.

„След тази анонимна листовка започнаха да ме проверяват по три пъти на ден, а преди това - когато се сетят“, коментира обвиненият за убийството.

Прокурорът изтъкна, че това е поредното му тежко престъпление в условията на опасен рецидив. Държавното обвинение подчерта, че той е осъждан многократно за тежки умишлени престъпления. Взети са му натривки и са установени барутни частици по ръцете, главата и суичъра.

„Барутните частици за мен са привнесени, може да са от баретите, които ме влачиха, от колите в полицията, от всичко може“, смята Пелов.

Ако бъде признат за виновен за убийството в Ботевград, Пелов може да получи 15-20 години затвор, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна.

Пелов е удобен да изкупи вината на истинския убиец, смята адвокатката му – Марияна Айдарова. „Чухме изявление дори на министър-председателя кой е убиецът“, подчерта юристът и определи това като недопустимо.

Според Пелов служители на ОДМВР и техните ръководители „може би лъжат премиера, защото нямат разкриваемост“.

„Казано беше, че чака присъда на трета инстанция. И Цветан Цветанов беше осъден на две инстанции, но не бе осъден на третата“, вметна адв. Айдарова.
По думите й, нямало официални данни, че е нарушавал мярката си. Ако очевидци са го виждали, е следвало да уведомят полицията, напомни защитата.

Тя обясни, че във въпросната вечер съседите на Пелов от първия етаж са го извикали и понеже не им се обадил, решили, че явно не е вкъщи. Адвокатката твърди, че в нощта на убийството Пелов бил у дома. Затова тя поиска от съда да бъдат разпитани двама свидетели, които да потвърдят, че в периода 19.00 ч. - 21.00 ч. клиентът й е бил вкъщи. Синът му излязъл в 19.50 ч. за работа и оставил баща си вкъщи.

Съдът обаче не допусна тези разпити.

Не беше уважено и искането на адвокатката за експертиза, тъй като клиентът й страдал от глаукома. Зрителните възможности на Пелов били далеч под необходимото, за да извърши убийството, особено в тъмната част на денонощието, според адвокатката.

Решението на съда не е окончателно, а може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд на 5 април.