По случая с убийството на двамата цигани в Ботевград главният секретар на МВР Георги Костов заяви, че има задържан, той е криминално проявен, като има присъда, потвърдена на втора съдебна инстанция. Задържан е за 72 часа.

По повод обстоятелството, че той е бил под домашен арест, а същевременно е извършено убийство, Георги Костов коментира, че при тази мярка контролът не бил 24-часов.

Според него е належащо да се мисли в посока на използването на технически възможности мярката „домашен арест” да се контролира чрез специални пособия, например специални гривни.

По думите му, в Ботевград се наблюдавала изострена криминогенна среда. След двойното убийство полицейското присъствие там е засилено.

Междувременно Софийската окръжна прокуратура е повдигнала обвинение на Владимир Пелов за това, че умишлено е умъртвил повече от едно лице – Ц. Т. П. (на 35 години) и М. Н. Н. (на 31 години) и двамата от град Ботевград, като деянието е извършено в условията на опасен рецидив, след като лицето е било осъждано за тежко умишлено престъпление, а именно грабеж, придружен с убийство.